- Vekk syke barn om natten

- Barn med høy feber trenger tilsyn også mens de sover, sier Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Sovende barn

Stå opp midt på natta og sjekk at barnet har det bra, råder helsemyndighetene.

Foto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen.

Barn må ha ekstra tilsyn når de er syke, sier Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Influensaen herjer, og noen av oss blir veldig syke. Onsdag kveld var 11 personer under intensivbehandling, mens over 30 var innlagt med alvorlige symptomer.

Torsdag døde en gutt av sesonginfluensa.

Folkehelseinstituttet ber folk være på vakt for sterke symptomer og sørge for at influensasyke med sterke symptomer er under tilsyn.

- Dette gjelder i første rekke barn og personer som ikke selv er i stand til å ringe etter hjelp, sier fungerende avdelingsdirektør Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Vekk barna om natten

Barn med høy feber bør vekkes en gang midt på natten for å sjekke at alt er bra.

- Vekk barnet og sørg for at du får kontakt. Dersom det er vanskelig eller barnet virker desorientert, skal du kontakte lege, råder Iversen.

- Se til barnet før du selv legger deg og sett på vekkerklokka en gang midt på natten i tillegg. Sterke symptomer kan forverre seg raskt, og det viktig å følge med, fortsetter han.

Han understreker at rådet om å vekke barna om natten ikke bare gjelder influensasyke.

- Barn med feber bør sjekkes om natten. Selv om det er sjelden at de blir alvorlig syke, så skal man følge med for sikkerhets skyld, sier han.

Hva er alvorlig?

Hvorvidt barnet ditt er alvorlig sykt, er det vanskelig å sette noen generelle kriterier for.

- Foreldre kjenner sitt eget barn. De vet hva som er vanlige symptomer når barnet er sykt, og vil merke det hvis barnet er sykere enn vanlig, sier Bjørn Iversen.

- Man bør spørre seg om barnet er sykere enn normalt, råder han.

I forhold til influensasykdom bør man være spesielt oppmerksom på uttørring og rask, overfladisk pust - litt som «hundepust».

Ring 113 dersom barnet har tungt for å puste eller smerter i brystet, dersom barnet har blålig eller lilla farge på leppene, får anfall med kramper eller ikke reagerer normalt.

Nok drikke er vesentlig

For barn og eldre er det alltid en risiko for uttørring ved høy feber, selv om de ikke kaster opp eller har diaré.

- Ved høy feber svetter man mer, slik at man må få tilført mer væske. Hva barna drikker spiller ingen rolle, bare de drikker, sier Iversen.

- La dem få det de orker å drikke når de er syke. Saftis kan være et godt råd hvis barna drikker for lite, og iskrem for den del, fortsetter han.

Dersom barnet kaster opp når det drikker, er det lurt å gi drikke i mindre mengder. Prøv å gi en barneskje hvert 5.-10. minutt. Da er det lettere å holde på væsken.

Symptomer på uttørring er blant annet svært sparsom vannlating og at det ikke kommer tårer når barnet gråter.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.