- Vanlig å høre stemmer i hodet

Du trenger ikke være syk, selv om du hører stemmer eller ser ting ingen andre ser.

Folk fortviler
Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

NETTMØTET: HER ER EKSPERTENS SVAR

Det å se eller høre ting som andre ikke ser eller hører er forbundet med å være alvorlig psykisk syk, men nå viser omfattende undersøkelser at langt flere enn tidligere antatt lever med denne type plager uten å være i kontakt med psykiatrien.

- Første gang jeg hørte stemmer så ble jeg fryktelig redd. Det var sterke lyder, og stemmene mumlet noe helt uforståelig. Det var akkurat som å høre naboens radio uten at man fikk tak i hva som ble sagt, forteller Jorunn Guldahl Krogh.

Hører stemmer

Krogh, som er fra Oslo, hørte første gang stemmer da hun var tidlig i tjueåra.

I dag er hun en godt voksen dame i sekstiåra, og hun lever fremdeles med dette.

Men til tross for at hun ofte har syns– og hørselshallusinasjoner, har hun fungert godt i jobben sin som sykepleier i over 25 år.

Skjulte for kollegaer

- Når jeg jobber så er jeg ikke plaget av stemmene, på jobben er det så mye å konsentrere seg om at stemmene ikke forstyrrer meg, forteller hun.

Men det tok mange år før Guldahl Krogh fortalte kollegaene sine om plagene sine.

- Alle sammen har tatt det veldig fint. Jeg var redd for å fortelle det på jobben, fordi jeg var redd for å bli behandlet annerledes etterpå, redd for å bli sett på som ”gal”. Men det har jeg ikke blitt, sier hun.

 15 prosent rammet

Internasjonale studier viser at opptil 15 prosent av befolkningen har hatt erfaringer med å se og høre ting andre ikke erfarer, men at bare en fjerdedel av denne gruppen har hatt behov for hjelp fra psykiatrien.

Tre kvart av denne gruppen har fungert godt uten behov for hjelp for plagene sine.

Det er all grunn til å tro at vi kan overføre disse tallene til norske forhold også, forteller psykiatrisk sykepleier og leder av ”Å høre stemmer” – prosjektet ved Psykiatrisk senter for Tromsø og Karlsøy, Anna Martha Kalhovde.

Hun har skrevet en hovedoppgave om det å høre stemmer, og i disse dager jobber hun med å sette i gang et PhD-arbeid for å kartlegge omfanget av å høre stemmer i den norske befolkningen.

Ser og hører den avdøde

Det er veldig utbredt at folk har sett eller hørt en som har stått dem nær og som de har mistet.

- Mange forteller at de har hatt slike erfaringer i lengre perioder etter et dødsfall og mange har vært ensomme med sine erfaringer. Det er svært vanskelig å få folk til å fortelle om dette, fordi alle med slike erfaringer er redd for å bli oppfattet som psykisk syk, sier Kalhovede.

Men man behøver ikke å være psykisk syk selv om man tidvis har slike opplevelser.

Selvhjelpsgruppe

I både Sverige, Danmark, Nederland og England har det i flere år vært vanlig med egne selvhjelpsgrupper for mennesker som hører stemmer og ser ting andre ikke ser.

I Tromsø har man ved Psykiatrisk senter for Tromsø og Karlsøy også drevet en slik gruppe.

– Behovet har vært overraskende stort, forteller psykiatrisk sykepleier Kalhovde.

De har hatt ventelister på mennesker som gjerne vi delta i denne gruppen.

- For mange er det første gang de forteller om sine erfaringer, og det oppleves derfor som godt at andre kan forstå hva man har opplevd, forteller Kalhovde.

LES OGSÅ: Blir alvorlig syke som voksne

 

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)