- Vaksinen mot svineinfluensa har gitt narkolepsi

Pandemrix-vaksinen har med stor sannsynlighet bidratt til at barn har fått søvnsykdommen narkolepsi, ifølge en fersk rapport.

Pandemrix

Det finske folkehelseinstituttet mener flere barn har fått søvnsykdommen narkolepsi som en følge av blant annet Pandemrix-vaksinen.

Foto: Ina Fassbender / Scanpix/Reuters

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det finske folkehelseinstituttet publiserer i dag en foreløpig rapport om økningen i antall narkolepsi-tilfeller blant barn i Finland i 2009 og 2010.

Konklusjonen er at det er en sammenheng mellom vaksinen mot svineinfluensa og sykdommen, melder YLE.

Risikoen for å få søvnsykdommen er ni ganger høyere blant barn som er vaksinert enn blant de som ikke er det, ifølge rapporten.

- Norske myndigheter tar opplysningene fra Finland alvorlig, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Leter etter X-faktor

Ifølge rapporten kan man imidlertid ikke legge skylden på vaksinen alene. Andre faktorer må også spille inn, uten at man vet hvilke disse er.

60 personer mellom 4 og 19 år fikk diagnosen narkolepsi i Finland i 2009 og 2010. 90 prosent av dem hadde fått vaksinen mot svineinfluensa.

Størst risiko for å utvikle søvnsykdommen i etterkant har barn i alderen 5-15 år.

Ferdig rapport i august

Finske helsemyndigheter jobber videre med å avdekke årsakene til de mange narkolepsi-tilfellene.

Blant annet skal det undersøkes om barna som har fått narkolepsi har et annerledes immunforsvar i forhold til Pandemrix-vaksinen og svineinfluensaviruset enn andre.

Sluttrapporten ventes i august.

Få tilfeller i Norge

Mens det har vært en klar økning i antall narkolepsi-diagnoser i Sverige og Finland, har det ikke vært registrert noen slik økning i Norge.

Det er meldt om ti tilfeller av narkolepsi etter vaksinasjon med Pandemrix i Norge. Syv av disse var under 19 år.

I Sverige og på Island har flere fått narkolepsi, både vaksinerte og uvaksinerte .

Foreløpig har man ingen forklaring på forskjellen i forekomst fra land til land.

Det pågår en stor studie av ni europeiske land som skal kartlegge forekomsten av narkolepsi. Resultatet av denne studien legges fram til sommeren.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.