Hopp til innhold

- Vær forsiktig ved lagring på nett

Bildene dine kan bli misbrukt hvis du lagrer dem på nettet. Forbrukerrådet advarer mot å bruke slike tjenester ukritisk.

Digitalt foto

Fotolagring på nettet kan være en sikkerhetsfelle.

Foto: www.colourbox.no

Internett er i ferd med å bli en gigantisk harddisk. Stadig flere av oss bruker nettbaserte lagringstjenester for bilder, dokumenter og annet privat digitalt innhold.

- Problemet er bare at mange av disse tjenestene har så dårlige vilkår at det går på sikkerheten løs. Kunder som er begeistret for brukervennligheten glemmer ofte å sjekke lagringsstedenes oppbevaringsrutiner, personvern og sikkerhetsløsninger, sier Thomas Nortvedt, Forbrukerrådets fagdirektør for digitale tjenester.

Han fraråder folk å bruke slike tjenester uten å sette seg godt inn i vilkårene. - Det er viktig at man fullt ut forstår mulige konsekvenser av å bruke tjenestene.

- Lagring på nettet er et uoversiktlig marked som stadig blir større. Når man tar i bruk en slik tjeneste, må man godta vilkår som ofte er svært detaljerte eller vanskelige å forstå, sier Nortvedt.

Samarbeidspartnere

- Hva betyr det for eksempel at filene dine er tilgjengelige for "samarbeidspartnere"? Hvem er de, og hva betyr "intern bruk" av bildene? Her er vi i et grenseland når det gjelder personvern, mener Nortvedt.

Han viser til at enkelte tjenester forbeholder seg retten til å samle inn all mulig personinformasjon om kundene til en bruk som ikke er veldig godt beskrevet.

Rådgiver Thomas Nortvedt, Forbrukerrådet.

Thomas Nortvedt, Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Dukker private bilder opp i andre sammenhenger, for eksempel i nettreklame, er det ikke utenkelig at man står juridisk svakt etter å ha godtatt vilkår man ikke har satt seg inn i. Utenlandske tjenester reguleres ikke av norsk lov.

Låst til leverandøren?

- Og hva om man seinere vil skifte til en annen tjeneste eller avslutte kundeforholdet og hente familiebilder og viktige dokumenter tilbake til egen datamaskin?

- Hvis man ikke har sjekket vilkårene for avslutning risikerer man å være låst til leverandøren for alltid, sier Nortvedt.

Han mener det bør være et minstekrav å kunne overføre alt innhold fra én tjeneste til et annet sted på en trygg og enkel måte.

- Hvis bildene er merket med metadata (informasjon om innholdet), må også dette utleveres ved en eventuell avslutning. Bare på den måten kan slike tjenester utgjøre en virkelig digital merverdi, sier Thomas Nortvedt.

- En god lagringstjeneste bør også logge hvem som kikker på bildene dine slik at du alltid vet hvem som har tilgang, legger han til.

OBS-lagring

Stempel for sikker lagring

Forbrukerrådet anbefaler at man bruker lageringstjenester med dette merket.

I fjor lanserte Forbrukerrådet og fotobransjen en merkeordning for leverandører av lagringstjenester på nett, den såkalte OBS-normen.

Å bruke en OBS-merket tjeneste skal være en garanti for at lagringen skjer på en forsvarlig måte. Se mer om dette her.

- Vi anbefaler forbrukerne å velge tjenester med OBS-lagring. Poenget er ikke å framstille alle andre aktører som useriøse, men å påpeke at man bør studere vilkårene grundig hos dem som ikke er med i merkeordningen, sier Nortvedt.

NRK.no testet nylig fire av de mest kjente lagringstjenestene, i samarbeid med PC World.

- Bare én av de fire har vilkår som er i nærheten av OBS-normen, men jeg tviler på at noen av dem ville blitt godkjent, sier Thomas Nortvedt.

Streng norm

Det litt spesielle med den strenge OBS-normen er at bare to fotobutikker med nettlagring er godkjent. Foreløpig er det bare disse som kan bruke OBS-merket i markedsføringen sin.

- Denne normen sørger for at de viktigste basiskravene om sikkerhet blir ivaretatt. Jeg regner med at en rekke andre aktører slutter seg til ordningen når vi snart har justert bransjenormen, forteller Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

En slik regulering av markedet var noe helt nytt da OBS-normen ble innført i fjor.

- Nå har vi fått mer erfaring og skal justere enkelte detaljer. Når det er gjort forventer vi at mange nye bedrifter slutter seg til, sier Waterhouse.

- Kan også utenlandske leverandører bli med i den norske normen for sikker lagring?

- Det er det ingenting i veien for, men i praksis tror jeg dette først og fremst vil omfatte norske aktører, sier han.

Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet regner med at den reviderte OBS-normen vil legge enda større vekt på kundenes behov for personvern.

Dessuten vil den omfatte ikke bare fotografier men også lagring av dokumenter og andre private filer på nettet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)