- Å forebygge demens er ikke mulig, men det virker nokså sikkert at et aktivt liv både fysisk og psykisk kan bidra til å utsette starttidspunktet for en eventuell demenssykdom.

Et aktivt liv kan hjelpe deg til å holde deg frisk og sunn. Foto: NRK Puls
Ved å bruke kropp og hode, holder du nemlig nervebanene i hjernen i aktivitet slik at de ikke så lett ødelegges.
Men Knut Engedal har ellers ikke de store håpene å by på fra forskningen.
- Nei, demens finnes det rett og slett ingen behandling for. Ingen medisin eller operasjon som kan helbrede sykdommen. Men de siste årene er det kommet legemidler som for noen kan se ut til å ha en stagnerende effekt, slik at sykdommen utvikler seg litt langsommere.
I tillegg kan de ha en virkning på noen av symptomene.

Røyker du, er du mer utsatt for å få demens tidligere. Den kan også utvikle seg raskere.
Slutt å røyke
Visse ting ser på den annen side ut til å framskynde en demens.
- Røyking, diabetes og høyt blodtrykk er ikke bra. Det kan både gjøre at demensen kommer tidligere, og at den utvikler seg raskere. Så det viktigste en demenspasient kan gjøre er faktisk å få behandlet slike ting på en god måte, sier Engedal.
Oppsøk lege
På tross av at det er lite å gjøre med demens, mener Engedal det er viktig å komme seg til lege så tidlig som mulig å sykdomsforløpet.
- Merker man de typiske symptomene, som at man roter og glemmer mer enn før, bør man gå til legen. Det er viktig å få snakket om hvordan man skal leve livet videre, og vi vet også at i den grad medisin hjelper, så er effekten bedre dess tidligere man kommer i gang med den.
Flere av de store sykehusene i landet ar lignende tilbud som Hukommelsesklinikken på Ullevål sykehus i Oslo.