Hopp til innhold

- Tusenvis kan unngå brystkreft

Anbefaler kvinner å stoppe på ett glass vin.

Kvinne med vinglass
Foto: Laurence Mouton / 6PA/MAXPPP

Alkokutt, vekttap og mosjon er oppskriften som kan forebygge brystkreft for mange av oss.

Det er konklusjonen til World cancer research fund (WCRF) etter en gjennomgang av 950 forskningsprosjekter fra hele verden. Rapporten tar for seg sammenhengen melom kosthold, fysisk aktivitet, vekt og brystkreft.

Professor Martin Wiseman i WCRF sier til avisa The Guardian at undersøkelsen gir det skarpeste bildet av hvordan livsstil virker inn på risikoen for brystkreft.

Rundt 2700 kvinner får brystkreft i Norge hvert år.

Kan påvirke risikoen betydelig

- Vi er blitt enda mer sikre på at kvinner kan endre risikoen betydelig ved å begrense alkoholinntaket, holde en sunn vekt og være fysisk aktive, sier Wiseman.

I tillegg viser forskningen at kvinner som ammer sine barn, har mindre risiko for denne typen kreft.

Sammenhengen mellom en sunn livsstil og kreftrisiko er ikke noe nytt i seg selv, men WCRF tallfester den påvirkningen man selv kan stå for.

- Vår vurdering er at over 40 prosent av brystkrefttilfellene i Storbritannia kan forebygges ved disse forholdsvis enkle endringene, sier Wiseman.

Måtehold mot kreft

Grønnsakene og frukten er viktig, men også hva du har i glasset.

En dansk studie viser at så mye som 14 prosent av brystkrefttilfellene kan skyldes alkohol.

WCRF anbefaler at kvinner stopper på ett glass vin eller øl per dag. Årsaken til at de ikke anbefaler fullstendig måtehold, er først og fremst den beskyttende virkningen små mengder vin har i forhold til hjerte- og karsykdommer.

For kreftforebygging alene er avhold det aller beste.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)