NRK Meny
Normal

- Tilrettelegg for gravide

Sykefraværet går kraftig ned hvis gravide arbeidstakere får tilrettelegging på jobben.

Gravid
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Gravide som får tilrettelegging på jobben, har mindre sykefravær enn de som ikke får tilrettelegging. 

Og spesielt de kvinnene som jobber turnus eller kvelds- og nattevakter hadde særlig utbytte av tilrettelegging, viser en ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt .

Vanlig med sykmelding

Forskerne har fulgt 23 000 gravide som var i jobb og som ikke var sykmeldt  i uke 17.

- Trettien prosent av disse ble sykmeldt mer enn to uker i løpet av de neste 14 ukene. Fraværet ble koblet opp mot hvorvidt den gravide selv mente at hun trengte tilrettelegging på arbeidsplassen, sier Petter Kristensen, forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

De gravide krysset av på kategorier som tilrettelegging ikke nødvendig, tilrettelegging nødvendig men ikke gjennomført og tilrettelegging nødvendig og gjennomført.

11 prosent lavere risiko

De som trengte at forholdene ble lagt til rette - og fikk til en ordning - hadde 11 prosent lavere risiko for fravær enn de som ikke fikk en tilrettelegging på jobben.

Omkring 60 prosent av alle gravide blir sykmeldt i løpet av svangerskapet. Og mer enn to uker sammenhengende fravær er vanlig blant gravide.

Arbeidsgiver er lovpålagt å legge forholdene til rette for gravide arbeidstakere, men ikke alle gjør det.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.