NRK Meny
Normal

- Texas i strandsonen

- Det er rene «texas» flere steder langs kysten, sier seniorrådgiver Odd Kjærem i Direktoratet for naturforvaltning.

Turistanlegg med naust i Vestnes

Turistanlegg med utsikt mot Romsdalsfjorden.

Foto: Picasa 2.7

Odd Kjærem

Odd Kjærem.

Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

Mange kommuner har ikke oversikt over alle ulovlige stengsler og tilbygg som er ulovlig oppført, sier Kjærem. Mange utbyggere gidder ikke - og tar sjansen uten å søke.

Bare på øya Hitra blei det funnet ulovligheter på 90 prosent av eiendommene - gjerne flere på hver eiendom.

Det dreier seg om både flytebrygger og uthus. Det kan være gjerder og flaggstenger for å hindre andre å passere.

- Nå må kommunene forsøke å skaffe seg oversikt og gjøre noe med alt som foregår. Det kan lønne seg og ta en heilkoptertur for å få oversikt, sier Kjærem.

Slutt på dispensasjoner

Hyttenaust i strandsona

Hytte eller naust?

Foto: Picasa 2.7

Regjeringa har nylig lagt fram forslag til strenger regler. Det blir svært vanskelig å få dispensasjoner i de mest befolka områdene langs kysten. Det dreier i første rekke seg om Oslofjorden, Sørlandskysten, sentrale deler av Rogalandskysten, Hordaland og Trondheimsfjord-området. Her kan også dispensasjonsretten i noen tilfeller flyttes fra kommunen til høyere myndigheter for å sikre mer helhetlig miljøpolitikk i et større geografisk område.

Også i fjellområder med villreininteresser blir det vanskeligere å få dispensasjon fra byggeforbudet.

Kan bli lettere i grisgrendte strøk

I andre områder der presset ikke er så stort på natur og folks frie ferdsel kan det derimot bli lettere å få byggeløyve.

I hvilke tilfeller det kan bli gitt dispensasjon fra det generelle byggeforbudet i 100-meters beltet skal tas inn i det nye lovverket som nå sendes på høring.

Med nåværende lov og forskrifter gis det årlig omlag 1000 dispensasjoner. Dette er for mye og begrepet «særlige grunner» tas bør vekk fra loven, mener Regjeringa.

Hør Friluftsmagasinet hver lørdag på NRK P1.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.