Hopp til innhold

- Svikter kreftpasientene

Myndighetene burde informere om sammenhengen mellom mat og kreft, mener forskningsdirektør Helge Ole Bergesen.

Helge Ole Bergesen

I dag må pasientene selv finne fram til rådene som myndighetene burde gitt, mener Helge Ole Bergesen.

Foto: Elisabeth Tønnessen / UiS

Da Helge Ole Bergesen fikk kreftdiagnosen for halvannet år siden, begynte han å lete etter informasjon om hvordan han selv kunne påvirke sykdomsforløpet.

Mange av svarene fant han i boka «Kreft og «terrenget» ditt» av David Servan-Screiber. Med utgangspunkt i denne boka fant han en retning på letingen.

- Som kreftpasient må man oppsøke kunnskapen selv. Så mye faglig kunnskap som vi faktisk har om dette, mener jeg at myndighetene burde ta større ansvar, sier Bergesen, som er forskningsdirektør ved Universitetet i Stavanger.

- Trenger ikke sikker kunnskap

Myndighetene burde gjøre slik informasjon mer tilgjengelig, mener Bergesen.

- Selv om det er noe usikkerhet rundt sammenhengene, mener jeg at pasientene bør få vite om det. Da kan man heller si at det er usikkert og la folk få velge selv, sier han til NRK Puls.

- Informasjon om kreft og livsstil må gjøres tilgjengelig uten noen pekefinger. Man kan ikke forvente at folk skal oppsøke denne kunnskapen selv, fortsetter han.

Kuttet sukker

Bergesen gjorde store endringer i egen livsstil da han begynte å lese forskning som er gjort på området.

- Jeg har lagt om til et middelhavskosthold, med mye frukt, grønt, fisk og riktige oljer. Jeg spiser mindre rødt kjøtt, mer ferske råvarer og mer økologisk. I tillegg har jeg kuttet kraftig i sukkerinntaket, forteller han.

- Sukker er risikofaktor nummer én. Det er påvist i studier at sukker stimulerer kreftcellene. Jeg unngår sukker i så stor grad som overhodet mulig, sier Bergesen.

Han lever godt med sin nye livsstil, men har møtt liten interesse fra helsepersonell.

- Dette er de ikke interessert i, er Bergesens erfaring.

- Her kan vi bli mye bedre

Knut Inge Klepp

Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp er enig i at pasientene bør få mer og bedre kostveiledning.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet støtter Bergesen i at pasientene får for lite veiledning i forhold til kosthold i dag.

- Her er det et stort forbedringspotensiale, det må jeg bare gi ham rett i. Her kunne vi vært mye mer proaktive både i forhold til informasjon og kostveiledning, sier Klepp til NRK Puls.

Han legger til at det er bevilget mer penger til utdanning av ernæringsfysiologer allerede fra 2011.

- De endringene som Bergesen beskriver at han har gjort, er i hovedsak i tråd med de kostanbefalingene vi gir. De er med på å forebygge kroniske sykdommer, inkludert kreft, og vil også kunne bedre allmenntilstanden hvis man først har blitt syk, sier Klepp.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)