- Jeg synes vi skal vokte oss for å ta frykten for sukkeret for langt. Hvis vi forbyr vanlige matvarer med sukker, får barna et unaturlig forhold til matvarene, sier daglig leder i Grete Roede AS, Jeanette Roede, til Puls.
Hun tror at hvis barna ikke får lov til å spise fruktyoghurt, så får de mer lyst på det.
NETTMØTE OM OVERVEKTIGE BARN.
Barnehagene kutter sukker
Grete Roede-imperiet har slanket en million nordmenn, blant annet ved å kurse deltakerne i å være forsiktige med sukker.
Stadig flere barnehager har begynt å tenke over hva de serverer barna og hva barna burde ha på matpakka.
Over 90 prosent av de private barnehagene har tatt grep for å redusere sukkernivået, viser en ny undersøkelse blant over 1100 barnehager utført av barnehage.no.
LES OGSÅ:
Noen praktiserer moderat bruk av sukker og sukkerholdige varer, mens andre blir sukkerfrie. Det betyr at ingen bursdager blir feiret med kake, og til hverdags er syltetøy, prim og fruktyoghurt forbudt.
- Forbudt mat blir spennende
Jeanette Roede mener at vi må redusere sukkerinntaket hos barna.
LES OGSÅ:
Men det er viktig å skape et naturlig forhold til alle slags matvarer, og å lære at noen matvarer er usunne og de kan vi bare spise litt av.
- Jeg så en gang en undersøkelse der det ble satt fram tørka mango og rosiner til barna. Etter hvert ble det satt fram mindre og mindre rosiner, mens barna fremdeles hadde ubegrensa tilgang til mangoen. I begynnelsen gikk det fint, men det gikk ikke mange dagene før mango var helt uinteressant.
- Samtidig slåss de og var helt fanatiske etter å få tak i rosinene. Det var nesten ekkelt å se på. Og det kjenner jeg igjen med mine egne barn også. Jo mer jeg sier nei, jo mer spennende blir det jeg nekter dem, sier Roede.
Friere rammer
Det er gjort lite forskning på dette i Norge, men en undersøkelse fra Nederland forteller det samme. Det sier tidligere forsker i Matforsk, Janna Sislie Bitnes.
- Barn med strenge foreldre vil ha mer av det søteste produktet som blir satt fram. Blant barna som har hatt friere rammer er det flere som velger det mindre søte produktet. Det er noe å tenke på når en oppdrar sine barn, for en eller annen gang får de jo velge selv, sier Bitnes til Puls.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Retningslinjer skal hjelpe barnehagene
Nærmere 90 prosent av norske barn og unge får i seg for mye sukker.
Det bekymrer regjeringen, som tidligere i år la fram
i befolkningen.LES OGSÅ:
Mange ledere i barnehager har tatt kontakt med Helsedirektoratet fordi de er usikre på hvordan de skal legge opp kostholdet i barnehagen.
Denne uka sender Helsedirektoratet ut brosjyrer som skal hjelpe barnehagene til dette.
- Vi vil redusere det totale sukkerinntaket blant barn. Barna feirer bursdagen sin både to og tre ganger på fritiden og da gjerne med kake. Derfor trenger de ikke å få det i barnehagen. Det finnes andre måter å feire på, enten uten mat eller for eksempel ved å servere frukt, sier divisjonsdirektor i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp.
- Ikke svart/hvitt
Men det betyr ikke at Helsedirektoratet anbefaler totalt sukkerforbud i barnehagene.
- Sukker er en naturlig del av kostholdet, og det er ikke helseskadelig å få i seg noe sukker. Det er når det blir for mye at det kan utgjøre et helseproblem, i forhold til tannhelse og overvekt, sier Klepp.
Jeanette Roede synes godt at barna også kan få en kake i barnehagen en gang i blant.
- Det går heller an å samle opp alle bursdagene og feire dem med kake en gang i blant. Jeg synes ikke vi skal tenke svart eller hvitt. Vi må tenke moderasjon og bruke sunn fornuft, og det betyr at også kake er ok en gang i blant, sier Jeanette Roede.