NRK Meny
Normal

- Sterkt kritikkverdig av SFT

Fremtiden i våre hender mener det er sterkt kritikkverdig at SFT går fra å ikke ønske et forbud mot plastbæreposer til ikke å gjøre noe som helst, i sin anbefaling til Miljøverndepartementet.

Plastposer
Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Kilde: NRK Forbrukerinspektørene

Artikkelen er flere år gammel.

LES OGSÅ: SFT vil ikke ha plastpose-avgift

Arild Hermstad

Arild Hermstad, FIVH

Foto: Bendiksby, Terje, Terje Bendiksby / SCANPIX

- Jeg tror ikke vi trenger én milliard plastposer i Norge, sier daglig leder i Framtiden i våre hender , Arild Hermstad. Han oppfordrer statsråd Erik Solheim til å lese rapporten med egne øyne og se bort i fra SFTs anbefaling .

Han får støtte av Tone Granaas, daglig leder i Grønn hverdag .

- Plastposer er en viktig symbolsak og et område mange føler de kan gjøre noe med, sier hun. Selv næringlivet prøver, og da er det for dårlig at ikke myndighetene følger opp med en avgift.

-En avgift ville være perfekt, men det er viktig at folk vet hva denne avgiften går til. Det være seg andre viktige miljøtiltak eller f.eks planting av trær, mener Granaas.

Alle miljøorganisasjonene NRK har snakket med mener bærenettet er det beste miljøalternativet.

Pantemerke
Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet mener at en standarisert panteordning på bærenettene vil være den ideelle løsningen. Bare se på hvordan vi i Norge panter flasker. Vi er et folk av pantere.

- Uansett så er plastposer noe som må byttes ut, før eller siden. Her har Norge en mulighet til å være først ute med denne nye panteordningen. Derfor syns jeg denne anbefalingen virker veldig kortsiktig, sier Hermstad.

Les også:

SFTs anbefaling til Miljøverndepartementet

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.