- Som å skifte motor på gammel bil

Å konvertere en oljefyr til en pelletskjel er som å skifte motor på en gammel bil, sier Bård Baardsen. Han er daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, og har denne kommentaren til FBIs regnestykke for Jens:

Illustrasjonsbilde: Varmepumpe
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Vi mener at regnestykket gir et godt bilde av lønnsomhet for ulike
alternative løsninger. Her er noen kommentarer fra oss til forutsetninger som ligger inne i regnestykkene:

  • For bergvarmepumpe er avskrivning 20 år inklusive borehull. Dine Penger bruker 50 år avskrivning på borehull, noe vi mener er riktig.
  • Dobbelmantled bereder har levetid på 30 år. Vi mener denne burde være 20 år som for pelletskjel og bergvarmepumpe.
  • Investeringskostnader for oljefyring er satt til 0. De fleste som har en gammel oljefyr må gjøre noen investeringer i anlegget når tidsperspektivet er 15, 20 eller 30 år.

- De som har et oljefyringsanlegg som er konvertert til pellets regner vi som potensielle kjøpere av varmepumpe, fordi man fortsatt har et gammelt og umoderne anlegg. Kan sammenlignes med å bytte motor i en gammel bil, sier Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening ( NOVAP ).

Tilbake til hovedsaken:
Jens sitt fyringsvalg

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)