Hopp til innhold

- Sølibat er naturstridig

Overgrep mot barn i den katolske kirken trenger ikke handle om pedofili, sier psykolog Frode Thuen.

Katolske kirken

Katolske prester må avgi livslangt kyskhetsløfte. Begrunnelsen for dette er at prestene skal være fri fra forpliktelser som kan avspore ham fra det religiøse arbeidet. Illustrasjonsfoto.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Les også:

Tirsdag denne uka ble det kjent at Georg Müller, tidligere biskop i Den katolske kirke i Trondheim, har tilstått overgrep mot en mindreårig altergutt .

Katolske prester må avgi livslangt kyskhetsløfte. Begrunnelsen for dette er at prestene skal være fri fra forpliktelser som kan avspore ham fra det religiøse arbeidet.

Men er det mulig å frigjøre seg fra seksualdriften? Psykolog Frode Thuen mener sølibatløftet er direkte naturstridig og vanskelig å leve med.

- Det stiller i hvert fall store krav til å kunne overstyre sine biologiske drifter. Den evnen har man i varierende grad, sier Thuen til NRK.no

Han mener begrensningene skaper utfordringer som for noen vil gi seg uttrykk i overgrep.

Ikke nødvendigvis pedofili

Professor i psykologi, Frode Thuen

Psykolog Frode Thuen mener sølibatløftet er direkte naturstridig.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

Selv om det i stor grad er overgrep mot barn som avsløres i Den katolske kirke, tror ikke Frode Thuen dette sier så mye om overgripernes seksuelle tendenser.

- Vi vet at mange seksuelle overgrep mot barn ikke nødvendigvis har noe med pedofili å gjøre. Ofte handler det om en utrygghet i forhold til egen seksualitet, og at man i større grad har mulighet for å holde overgrep mot barn skjult, sier Thuen.

Han tror det heller handler om at katolske prester har hatt tilgang til barn, kombinert med behovet for hemmeligholdelse.

- I forhold til voksne vil man nok ha større barrierer, nettopp på grunn av dette, tror Thuen.

Biskop: - Sølibat gjør ingen pedofil

Den katolske kirke i Norge tror heller ikke at sølibat kan føre til pedofili.

- Noen vil vel si det er nærliggende å gi dette skylden. Men sølibatet i seg selv har vel aldri gjort noen pedofil, sier Den katolske kirkes overhode, biskop Bernt Eidsvig, til Bergensavisen.

NRK.no har i dag forsøkt å få tak i biskop Bernt Eidsvig, uten hell.

- Farlig med forbud

Lege Kjell Olav Svendsen

- Når man ikke har lov til å leve ut noe som helst seksuelt, vil noen falle for fristelsen når de har mulighet i forhold til barn, og de samtidig opplever at det er liten kontroll, mener lege og sexolog Kjell-Olav Svendsen.

Foto: Privat

Lege og sexolog Kjell-Olav Svendsen er heller ikke overrasket over det som avsløres.

- Dette er jo noe vi ser i mange kirkesamfunn, ikke bare det katolske. Jo høyere man legger morallista, jo mer vil foregå i det skjulte, sier han til NRK.no.

- Når man ikke har lov til å leve ut noe som helst seksuelt, vil noen falle for fristelsen når de har mulighet i forhold til barn, og de samtidig opplever at det er liten kontroll, fortsetter han.

Han er også kritisk til måten mange ofre har blitt møtt på i sine ulike trossamfunn.

- Også i Den norske kirke har det jo kommet fram at mange som har fortalt om overgrep, har blitt anmodet om å tilgi. Da er det offeret som sitter igjen med svarteper, sier han.

Les også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)