Hopp til innhold

- Snus er det beste middelet for røykeslutt

Å bruke snus er et langt mer effektivt middel for å slutte å røyke enn medisinske nikotinprodukter, fastslår norske forskere.

Snus

Snus er det beste middelet, om du planlegger å slutte å røyke, konkluderer norske forskere.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Sannsynligheten for å klare å slutte med sigaretter er mer enn to og en halv gang større for røykere som bruker snus som substitutt, sammenlignet med de som bruker nikotintyggegummi.

Det er konklusjonen i en studie fra Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS.

Snus er best

– For første gang har vi norske data der effekten av snus som metode for å slutte å røyke er sammenlignet med medisinske produkter. Vår studie tyder på at snus kan være en mer effektiv metode enn de vanligste røykeslutt-produktene på det norske markedet, sier forskningsleder Karl Erik Lund til SIRUS egne nettsider .

Resultatene er publisert i tidsskriftet Nicotine and Tobacco Research.

  • Sannsynligheten for at siste slutteforsøk var vellykket, viste seg å være over to en halv gang så høy for de som hadde brukt snus som røykesluttmetode, sammenlignet med de som brukte nikotintyggegummi.
  • Størst sannsynlighet for vellykket slutteforsøk var det imidlertid blant de få som hadde brukt det reseptbelagte legemiddelet Champix.

LES OGSÅ: Plaster kan erstatte sprøytenålen

Avhengig av nikotin

Bakdelen ved å bruke snus som substitutt for sigaretter, er at nikotinavhengigheten opprettholdes.

Blant de tidligere eller nåværende røykerne som hadde prøvd å slutte ved hjelp av snus, var det litt over 60 prosent som rapporterte at de fortsatt brukte snus enten daglig eller av og til, da undersøkelsen ble foretatt.

Ifølge en tidligere undersøkelse referert i Aftenposten , vil personer som røyker daglig vil ha en samlet risikoreduksjon på minimum 90 prosent, dersom de går over til snus, opplyser SIRUS-forskeren.

LES OGSÅ: Snus-boom blant unge jenter

LES OGSÅ: Smugler snus via Posten

Drøyt 14 500 norske menn mellom 20 og 50 år fra et representativt webpanel deltok i undersøkelsen.

Av de drøyt 7 000 som svarte, var det rundt 1800 tidligere røykere og omtrent like mange nåværende røykere som hadde forsøkt å slutte noen gang.

LES OGSÅ: Nå kommer vaksinen mot røykesug

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)