NRK Meny
Normal

- Slankestrips er ren bløff

«Slankestripsene» skal få deg til å rase ned i vekt bare ved å la dem smelte på tungen. - Ren bløff, mener eksperter.

Reklame for slankestrips

92 kilo på fem måneder, påstår en av 'sannhetsvitnene' i reklamebrosjyren for slankestrips.

Tar av fem kilo

I reklamen står det at du vil ta av fem kilo på én uke.

Foto: Arild Knutsen

En brosjyre som reklamerer for slankeproduktet «Slankestrips» har funnet veien til mange postkasser de siste ukene.

En strips som du legger bak tungen skal sørge for at du går ned fem kilo den neste uken, lover reklamen.

- Ikke mulig

I reklamebrosjyren forteller tre forskjellige personer at de har gått ned henholdsvis 92, 59 og 43 kilo med slankestripsene.

Produktet skal inneholde en blanding av fire forskjellige fettforbrennere som begynner å virke med en gang de berører tungen.

Christian Drevon, professor ved Universitetet i Oslo, synes hele reklamen virker tatt ut av løse luften.

- Når ting virker for godt til å være sant, er det som regel det. Dette er på tvers av alt vi vet. Inntil det motsatte er bevist og de kan dokumentere effekten av dette, er det bare en bløff, sier han til NRK.no.

HAR DU OPPLEVELSER MED PRODUKTET «SLANKESTRIPS»? KONTAKT VÅR JOURNALIST

Oppgir ikke innhold

Arild Knutsen fra Foreningen for en human narkotikapolitikk

Arild Knutsen.

Foto: NRK

Arild Knutsen er blant dem som fikk brosjyren i posten. Han reagerte kraftig på innholdet, og har sendt klage til både Forbrukerrådet og Forbrukerombudet.

- Dette må være ren svindel, og det skaper holdninger om at enhver form for slanking er sunt. Hvis slankestripsene virker slik det påstås, er det farlig for kroppen, sier han til NRK.no.

- Folk blir lurt av slike produkter fordi det ikke står noe om innholdet på pakken. De som går på dette er de som opplever et sosialt press om å gå ned mange kilo, tror han.

Kjenning hos Forbrukerombudet

Tone Hovde Skjelbostad

Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder i Forbrukerombudet.

Foto: Bjørn Eivind Årtun / Forbrukerombudet

Forbrukerombudet er enig i at ting som virker for godt til å være sant, som regel også er det.

- Biovita, som står bak slankestripsene, er det som tidligere het Medisinsk Forlag, som er en kjenning hos Forbrukerombudet. Vi har i årenes løp tatt opp flere saker med dem, opplyser Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder i Forbrukerombudet til NRK.no.

De har ikke vurdert akkurat denne reklamen tidligere, men forklarer at utgangspunktet i slike saker er at Biovita må kunne dokumentere påstandene de kommer med.

Dokumentasjonen skal foreligge på tidspunktet for markedsføringen.

- Vi har ennå til gode å se at noen kan dokumentere slike påstander. Å gå ned fem kilo på en uke tror jeg enhver kostholdsekspert ville stilt seg tvilende til, legger hun til.

Har du fått reklame for liknende produkter? Send oss en e-post!

Ikke godkjent

Legemiddelverket har ikke hørt om produktet, men kan fortelle at slankestripsene ikke er godkjente.

- Dette er ikke et godkjent legemiddel, og vi har heller ikke mottatt noen søknad på godkjenning av disse slankestripsene, sier jurist Cathrine Sedeniussen i Legemiddelverket til NRK.no.

Hun forteller videre at siden det ikke står noe i annonsen om hva produktet inneholder, er det umulig å si noe mer om virkningen.

- Men jeg ser at det er en tvilsom markedsføring; det er ulovlig å si at et produkt øker fettforbrenningen uten at det er et godkjent legemiddel, legger hun til.

Fordi produktet ikke er godkjent, har du krav på å få pengene tilbake dersom du har kjøpt slankestripsene.

- Et ikke godkjent legemiddelprodukt som selges i Norge vil man ha hevingsrett på. Derfor får du pengene tilbake. Forbrukerrådet kan også megle i en slik sak, dersom det oppstår, opplyser Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

- Ulovlige påstander

Mattilsynet forklarer også at påstander om hvor mye en person vil gå ned i vekt, ikke er tillatt.

- Det er et generelt krav at alle helsepåstander skal være godkjent av EU-kommisjonen, men noen påstander vil uansett ikke tillates, sier Rønnaug Aarflot Fagerli, seniorrådgiver i Mattilsynet til NRK.no

- I regelverket som omhandler ernærings- og helsepåstander står det tydelig at det er forbudt å bruke påstander som sier hvor raskt eller hvor mye man kan gå ned i vekt, sier hun.

Til tross for gjentatte forsøk på telefon, e-post og brev, har det ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med Biovita for å be om dokumentasjon på effekten av slankestripsene og anledning til å imøtegå påstandene.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.