NRK Meny
Normal

- Skummelt å blande piller

Konsekvensene kan bli alvorlige hvis du blander noen typer medisiner med for eksempel p-piller.

Pille (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

Det å blande medisiner kan få alvorlige følger. I våres døde den amerikanske skuespillerinnen Anna Nicole Smith fordi hun hun gikk på flere forskjellige medisiner samtidig.

Hun hadde fulgt legens forskrifter og tatt riktige mengder av dem, men blandingen ble fatal.

LES OGSÅ: Skumle bivirkninger av grapefrukt

Gravid på p-pillen

Bruker du flere legemidler samtidig, bør du sjekke at de ikke virker ugunstig på hverandre. Det gjelder også om du bruker naturmidler.

Noen slike blandinger kan få overraskende utfall. P-pillen for eksempel kan miste sin effekt sammen med enkelte andre medisiner.

Det samme gjelder om du tar naturmidlet Johannesurt som selges uten resept på apoteket.

LES OGSÅ: Tror p-piller er årsak til dødsfall

LES OGSÅ: P-piller til 16-åring?

Reduserer virkningen

Universitetslektor Espen Molden forsker på virkningen av legemidler. Ifølge han er det rapportert om flere tilfeller av uønsket graviditet i forbindelse med bruk av Johannesurt.

- Når det gjelder legemidler som reduserer virkningen av p-pillen, er det særlig noen epilepsimidler man skal være oppmerksomme på, sier han.

Andre legemidler er enkelte typer antibiotika, noen midler mot tuberkulose, og HIV-infeksjoner og noen av midlene som brukes mot kvalme og brekninger

Disse legemidlene påvirker p-pillen:

Epilepsimedisiner:

Topimax

Fenemal

Trileptal

Epinat

Tegretol

Trimonil

Antibiotika:

Tetracyclin Arco

Tetralysal

Emend

Tuberkulose:

Rimactan

Hiv:

Viracept

Viramune

Norvir

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.