NRK Meny
Normal

- Skadelig å bo nær bensinstasjon

Forskere har målt helseskadelige stoffer opptil 100 meter fra bensinstasjoner. Fra neste år kommer trolig nye regler.

Bensinstasjon

Man bør unngå boliger helt nær bensinstasjoner, mener spanske forskere.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Ingen bør bo nærmere bensinstasjoner enn 50 meter slik utslippene er nå, mener spanske forskere.

I en ny studie påviser de stoffer i luften rundt bensinstasjoner som potensielt kan skade helsa.

Først når du kommer på 90 meters avstand til bensinstasjonen, er lufta upåvirket, ifølge studien som er publisert i Journal of Environmental Management.

Vil ha gjenvinning av bensindamp

Hans Aasen

Vi mener det må gjøres noe med bensindampen fra bensinstasjoner, sier seksjonssjef Hans Aasen i Klif.

Foto: John Petter Reinertsen

I Norge blir det trolig innført nye regler for utslipp fra bensinstasjoner fra neste år, i tråd med et nytt EU-direktiv.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) sendte i dag morges over forslag til Miljøverndepartementet om at bensinstasjoner av en viss størrelse må gjenvinne bensindamp.

- Vi skal ikke overdimensjonere dette problemet, men det er stort nok til at vi mener det må gjøres noe med det, sier seksjonssjef Hans Aasen i Klif til NRK.no.

De nye reglene vil etter planen redusere bensindamputslippene med minst 85 prosent, ifølge konsekvensberegningene.

Dersom reglene blir vedtatt, må 1200 av i alt 1700 bensinstasjoner installere ny teknologi for å redusere utslippene. De foreslåtte reglene er strengere for bensinstasjoner som er en del av bygninger der folk bor eller hvor folk jobber.

Bensinstasjonene vil få en frist fram til 2018 for å bygge om pumpene.

Regner med endring

Sofie Elliot

Sofie Elliot stoler på at det vil bli endringer hos bensinstasjonene.

Foto: Magne Hansen / NRK

Sofie Elliot jobber som daglig leder ved Evita Espressobar som ligger rett i nærheten av en bensinstasjon på Grønland i Oslo. Hun blir overrasket over nyheten om at bensindamp kan være skadelig.

- Det har aldri falt meg inn at det kan være farlig å jobbe i nærheten av en bensinstasjon. Jeg har vært mer bekymret over eksos og luftforurensing slik det er i store byer, sier Elliot til NRK.no.

Hun regner med at det vil bli endringer om det viser seg at man kan knytte helseproblemer til utslipp fra bensinstasjoner.

- Jeg tror det kommer til å bli vanskelig for oss å gjøre noen grep på egenhånd, så det må nok bensinstasjoner og myndigheter gjøre. Jeg vil jo helst slippe å få kreft på arbeidsplassen, avslutter hun.

Forurenser under fylling

De to stoffene de spanske forskerne har undersøkt, N-heksan og benzen, er stoffer som slippes ut i lufta når oljeprodukter fordamper, for eksempel ved fylling av bensin.

De spanske forskerne har gjort målinger i lufta i et område rundt en bensinstasjon i Murcia, og funnet ut at det er økte utslipp av disse to stoffene i en radius på opptil 100 meter rundt stasjonen.

Stoffene kan gi økt kreftrisiko, skade arvematerialet, gi økte luftveisplager og økt dødelighet.

Verre når det er varmt

Variasjoner i målingene viser at utslippene av N-heksan og benzen er høyere når det er varmt.

Konsekvensene av å bo i nærheten av en bensinstasjon vil dermed være mindre i et land som Norge enn i et land som Spania.

Også vind og vær innvirker på konsentrasjonen i luften, men utslippene når omtrent like langt, ifølge studien.

Bensinstasjonen som er undersøkt er relativt liten, med fire pumper for bensin og diesel og en pumpe for motorsykler.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.