Hopp til innhold

- Sikkerhetsteater på flyplassene

Sikkerhetskontrollen beroliger passasjerene, men forhindrer ikke nødvendigvis terrorisme. Væskemengden i en lovlig pose med små beholdere er nok til å sprenge et fly, bekrefter ekspert.

Sikkerhetskontrollen på Gardermoen.

Væskeforbudet fungerer ikke så lenge ingen sjekker hva man har i de små flaskene.

Foto: NRK

Bomber laget av flytende væske er den store frykten i internasjonal luftfart.

Derfor utfordret vi en avdelingsdirektør i Luftfartstilsynet til å svare på hva som er lovlig å ta med seg i flyet.

Pepperspray

Vi satte blant annet fram kaviar, brunost, snus, kniv og to poser med forskjellige produkter i en gjennomsiktig plastpose.

I den ene plastposen hadde vi plassert en pepperspray.

Luftfartstilsynets avdelingsdirektør for security Jørgen Ingebrigsten godkjente plastposen, og mente peppersprayen ville bli oppdaget i kontrollen.

Forbrukerinspektørene testet dermed sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Vi tok med boksen med pepperspray på 50 ml gjentatte ganger, men ble ikke stanset.

Kontrollerte ikke væsken

Ingebrigtsen, sier sikkerhetskontrollen skal oppdage denne peppersprayen.

Vi kom likevel gjennom sikkerhetskontrollen uten å bli fratatt peppersprayen.

Vi hadde også med oss flere beholdere med flytende væske som ikke ble kontrollert.

Jørgen Ingebrigtsen

Jørgen Ingebrigtsen

Foto: NRK

– Vi kontrollerer ikke væske under 100 ml med mindre noe helt spesielt skulle tilsi det. Pepperspray er heller ikke noe som er opplagt at sikkerhetskontrollen skal finne, for med pepperspray kan du ikke ta kontroll over et fly. Bomber og våpen er det fokus på, sier Ingebrigtsen til FBI når vi forteller han at peppersprayen kom seg forbi sikkerhetskontrollen.

Væskeforbudet

Væskeforbudet kom som en direkte konsekvens av det planlaget terrorangrepet på Heathrow i London i august 2006, hvor terroristene ble avslørt før de rakk å sprenge flere fly i luften ved hjelp av bomber laget av flytende væske.

Forbudet innebærer at det i håndbagasjen kun er lov til å ta med flytende på beholdere inntil 100 ml, i en gjennomsiktig pose som rommer èn liter.

Det samme regelverket gjelder innen hele EU, og i USA - og har ført til at mange av oss har blitt fratatt vannflasker, hårspray, kosmetikk og alkohol.

Listen over ting og væsker som er forbudt å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen er uendelig lang - farris, kaviar og syltetøy er noe av det du ikke får ta med deg ombord på et fly.

Men flytende væske på beholdere som veier mindre enn 100 ml, sjekkes altså ikke. Du har lov til å ta med deg så mange slike beholdere som går i en pose som rommer èn liter!

Kunne reist med bombe

Bomber laget av flytende væsker er den store frykten i internasjonal luftfart, etter anslaget som ble avverget på Heathrow i 2006.

Likevel får passasjerene lov til å ta med seg kosmetikk og lignende på beholdere under 100 ml, i en pose som rommer èn liter.

Dr. Sidney Alford

Dr. Sidney Alford

Foto: NRK

I England dro FBI til en av verdens fremste bombeeksperter, dr. Sidney Alford, med væskeposene.

Han bekreftet at væskemengden i hver enkelt av posene teamet på lovlig vis hadde tatt ombord, var nok til å sprenge et hull i flyet, og dermed få det til å styrte:

– En terrorist som ønsker å sprenge et fly ved hjelp av flytende sprengstoff, har en god mulighet til å gjøre det ved hjelp av en slik væskepose. Han trenger ikke en gang ta seg bryet med å blande væskene, han trenger kun en detonator i en av beholderne, og å tenne på med en fyrstikk - og katastrofen vil være et faktum. En detonator som for eksempel ser ut som et vanlig batteri, vil uten videre passere sikkerhetskontrollen sammen med væskebeholderne, sier Alford til FBI.

Èn væskepose nok til å sprenge fly

FBI viser i kveld hva noen få hundre milliliter væske - like mye som en lovlig væskepose kan romme - gjør med en flykropp.

Dr.Alford blander to væsker, som sammen blir eksplosive, inne i en seksjon av et utrangert fly.

Eksplosjonen er voldsom, og sprenger et stort hull i flyskroget.

Seter og inventar blir slengt ut. En tilsvarende eksplosjon i høyden ville vært katastrofal - for flyet, og for passasjerene.

Philip Baum

Philip Baum

Foto: NRK

Den internasjonale flysikkerhetseksperten Philip Baum er knallhard i sin kritikk av væskeforbudet og dagens sikkerhetskontroller:

– Terroristene er nok svært fornøyde slik det er nå. Sikkerhetskontrollen er kun fokusert på listen over forbudte ting, og ser ikke etter terrorister. Sikkerhetsvaktene ser etter flasker med vann, og etter lommekniver - de ser kun etter gjenstander på listen. Væskeforbudet er meningsløst!, mener han.


Sikkerhetsteater


Philip Baum setter ord på det alle aktørene i luftfarten synes å mene.

FBI har snakket med sentrale aktører i luftfarten, både i Norge og internasjonalt, og alle uttrykker sterk frustrasjon over væskeforbudet og den kontrollen som utøves i dag, og bruker uttrykk som absurd og meningsløst.

Mange bruker uttrykket Sikkerhetsteater om det som foregår på flyplassene i dag:

– Et sikkerhetsteater er et show satt opp for publikum. Vi vet at det ikke fungerer, men det ser bra ut, sier Philip Baum.

Ingen av de norske aktørene i bransjen vil stå fram med kritikken av væskeforbudet og sikkerhetskontrollen.

– Vi er en del av en global familie, hvor alle må rette seg etter de tiltak som til enhver tid blir besluttet. Det er ikke lett å stå fram og kritisere disse tiltakene. Jeg er et unntak, fordi jeg ikke må svare til noen regjering eller stor organisasjon. Jeg kan snakke fritt, sier Philip Baum.


Nye anslag


1.juledag skjedde det igjen. Selvmordsbomberen lyktes imidlertid ikke med å sprenge flyet med 300 passasjerer ombord med sprengstoffet han hadde i undertøyet.

Philip Baum tror det kommer til å skje katastrofale ting om vi ikke endrer sikkerhetstiltakene på flyplassene:

– De kommer til å forsøke igjen, men de kommer til å forsøke på nye måter. En dag kommer vi til å få en fryktelig stygg ulykke i luftfarten igjen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)