Hopp til innhold

- Se opp for nettkonkurranser!

Hvis du deltar i nettkonkurranser, kan "premien" bli spam i innboksen. Den kan det være vanskelig å bli kvitt.

E-post

Det kan være lurt å tenke seg om hvis man fristes av konkurranser på nettet.

Foto: ScanStock

«Vinn en iPhone!». «Delta i spørreundersøkelsen og få en gave – helt gratis».

Mange lar seg friste av konkurranser og undersøkelser på Facebook og andre nettsteder.

Den siste tida har Forbrukerombudet fått mange klager fra deltakere i nettkonkurranser. Etter å ha registrert seg og besvart konkurransespørsmål, har de fått spam tilbake i den elektroniske postkassa.

Det skjer selv om det er ulovlig å sende ut såkalt søppelpost uten uttrykkelig samtykke fra mottakerne. I Norge reguleres dette av markedsføringsloven.

Forbrukerombudet ber nå sine danske kolleger gripe inn mot firmaer som sender uønsket e-post til norske deltakere i nettkonkurranser.

Ombudets undersøkelser viser nemlig at et fåtall danske firmaer står bak flere av de nettstedene som aktivt driver med dette akkurat nå. Noen av dem kan ved første øyekast framstå som norske.

Informasjonen om at forbrukeren godtar å motta e-post fra selskapene er ofte godt bortgjemt i de generelle avtalevilkårene.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mye på Facebook

Ifølge Forbrukerombudet er det nesten umulig å melde seg av hvis man først havner på e-postlistene hos slike selskaper. Selv om man gir beskjed om avmelding og får en skriftlig bekreftelse, fortsetter uønsket e-post å strømme inn.

Den danske Forbrugerombudsmannen er allerede klar over praksisen, og det norske ombudet avventer nå danskenes saksbehandling.

Forbrukerombudets generelle råd er varsomhet mot å oppgi personopplysninger når man deltar i nettkonkurranser. Det kan hende du vil angre hvis du ukritisk gir fra deg e-postadresse eller telefonnummer i slike sammenhenger.

Spesielt på Facebook er det nå et mylder av reklame for ulike undersøkelser og konkurranser.

- Skjul adressen din

Det er i det hele tatt lurt å skjule e-postadressen sin på internett. Du kan også bli utsatt for spam hvis du legger igjen adressen på nettsider, forum, chat-kanaler og nyhetsgrupper. Spammere finner adressene ved å søke rundt på nettet.

Én smart forholdsregel kan være å opprette en egen e-postkonto som du oppgir på nettsider du er usikker på. Da vil du i hvert fall ikke bli plaget med spam i den ordinære innboksen din.

Her er noen andre gode råd fra Forbrukerombudet:

  • Kryss aldri av for "jeg godtar at opplysningene benyttes til..." når du registrerer deg på en tjeneste. Vær særlig forsiktig med hva slags vilkår du aksepterer når du deltar i konkurranser eller bruker gratistjenester på nettet.
  • Svar aldri på spam. Svarer du, blir avsenderen varslet om at e-postkontoen din er aktiv, noe som igjen kan gjøre at du får enda mer spam. Av samme grunn bør du heller ikke bruke funksjonen for automatisk fraværsmelding på din privatadresse når du er på ferie.
  • Skaff deg et oppdatert spamfilter og benytt funksjonen som blokkerer avsendere.

LES OGSÅ: Nettsvindelen øker kraftig

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)