NRK Meny
Normal

- Retrovirus trolig ikke ME-årsak

Sår kraftig tvil om resultatene fra viktig studie i 2009.

Søvn

Retrovirus-sporet har gitt nytt håp for ME-pasienter de siste par årene.

Foto: Colourbox

Siden slutten av 2009 har det vært mye snakk om retroviruset XMRV som en mulig årsak til kronisk utmattelsessyndrom (ME).

En stor studie påviste en høy andel av ME-pasienter med XMRV, som er i samme familie som hiv-viruset. Og det har blitt spekulert i om hiv-medisin kunne være fremtiden for ME-pasienter.

Problemet er bare at flere studier som har kommet etterpå ikke klarer å påvise den samme sammenhengen.

Tyder på forurensede prøver

Redaktøren i tidsskriftet Science, som trykket en av studiene i 2009, valgte nylig å publisere en bekymring for om resultatene var korrekte.

«Minst ti studier utført av andre forskere og publisert andre steder, har ikke klart å finne XMRV i uavhengige grupper av ME-pasienter», skriver redaktør Bruce Alberts.

Denne uken trykker Science ytterligere to studier som støtter antakelsen om at resultatene fra 2009 skyldtes laboratorieforurensning.

Forskerne bak en av studiene har forsøkt å ettergå resultatene fra 2009, blant annet ved å analysere prøver fra personer som tidligere har fått påvist XMRV - uten å få positive prøver.

Den andre studien mener å påvise at XMRV oppsto på 90-tallet i et eksperiment som blandet celler fra mus og mennesker med den hensikt å skape en udødelig cellelinje til forskning på prostatakreft. Denne cellelinjen har siden blitt brukt i stort omfang i laboratorier, ifølge forskerne.

– Kan ikke sammenlignes

Whittemore Peterson-instituttet, som utførte studien Science publiserte i 2009, reagerer kraftig på at tidsskriftet nå advarer mot resultatene deres.

I et brev til Science skriver president Annette Whittemore at ingen av de ti studiene som blir nevnt kan sies å ha kopiert testene deres, fordi de har brukt andre testmetoder.

Hun peker også på at en eventuell forurensning av prøvene ikke kan forklare forskjellene de fant på ME-pasienter og friske personer.

«Hvordan ble i så fall bare 3,7 prosent av de friske kontrollprøvene "forurenset", og hvordan kan prøvene ha blitt forurenset av en cellelinje som aldri har vært brukt i dette laboratoriet?», spør hun i brevet.

Instituttet ber om at Science trekker tilbake advarselen.

– For tidlig å avvise retrovirus

Ellen V. Piro i den norske ME-foreningen mener det er altfor tidlig å avvise retrovirus-teorien.

– Mandag ble det faktisk publisert en ny studie hvor ME-pasienter har testet positivt på retrovirus, og jeg vet at flere er underveis, forteller hun.

– Her gjelder det å være tålmodig og ha is i magen, avslutter hun.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.