NRK Meny
Normal

- Pinlig regnskogbløff

Norge liker å framstå som regnskogens redning internasjonalt, men tillater samtidig alt salg av truet tømmer på hjemmebane. Vet du hva du bør unngå?

Tropiske treslag

Norema er en av butikkene som selger tropisk og truet tømmer. Det kommer de nå til å slutte med.

Foto: Gard Brox Jensen, NRK

Vet du hvilke tresorter du bør unngå? Se oversikten her!

- Å bekjempe hogst av regnskog er noe av det viktigste vi kan gjøre for klimaet, sa statsminister Jens Stoltenberg da han i september besøkte Brasil. Han kunne fortelle at Norge ville gi tre milliarder kroner årlig for å bevare regnskog i Sør-Amerika og Afrika.

Alt er lov!

Som kunde i en hvilken som helst byggvare- eller kjøkkenforretning i Norge finner vi igjen det samme tømmeret som norske regnskogmilliarder skal bevare. Benkeplater i iroko, jatoba, sipo og wengé er en del av det vanlige sortimentet.

- Mørke, massive benkeplater er svært populære og selger godt, sier Einar Ingvaldsen, marketingsjef hos Norema. I butikkutstillingen hans finner vi flere kjøkken med tropisk og truet tømmer.

Slikt tømmer kan selges fritt fordi vi i Norge ikke har noen form for restriksjoner eller forbud mot import og salg av regnskogtømmer.

- Pinlig

- At Norge ikke har noen restriksjoner er meningsløst og pinlig, og stikk i strid med regjeringens satsing internasjonalt, sier Rasmus Hanson, norsk generalsekretær i WWF.

Felling av regnskog legger årlig brakk områder på størrelse med Sør-Norge, noe som får store konsekvenser både for klima, artsmangfold og urfolk som bor i og lever av regnskogen.

- Ved å tillate import av ikke-bærekraftig tømmer, støtter Norge opp om uforsvarlig hogst som vi ønsker å få stanset, mener Hanson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg og Erik Solheim i Amazonas

Statsminister Jens Stoltenberg utforsket i høst regnskogen i Amazonas sammen med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (til venstre).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Bryter løfter

Også fra politisk hold kommer det reaksjoner. Leder av Energi og Miljøkomiteen på Stortinget, Gunnar Kvassheim fra Venstre, spør nå om regjeringen har glemt hva den sa på Soria Moria for tre år siden.

Her lovet regjeringen å ”utrede et forbud mot import av tropisk tømmer og trevirke, inntil et troverdig sertifiseringssystem for tømmer kan garantere for at trevirket stammer fra økologisk og sosialt forsvarlig uttak.”

Benkeplate av tropisk tømmer.

Benkeplate av tropisk tømmer.

Foto: Gard Brox Jensen, NRK

- Dette er eksempel på høy sigarføring internasjonalt, men en manglende vilje til å følge opp her hjemme, sier Kvassheim.

Tar ansvar

Det er i dag opp til din samvittighet som forbruker og til handelsbransjen å styre unna truet tømmer.

Einar Ingvaldsen hos Norema sier de nå kommer til å fjerne tropisk tømmer fra sine butikker og kataloger. Han synes imidlertid det er galt at det er bransjen som nødt til å ta dette ansvaret.

- Vi ønsker oss helt klart restriksjoner på hva som skal være lov å selge. Et forbud ville ført til like konkurransevilkår og vært mye lettere å forholde seg til, sier han.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.