- Påvirker neppe kreftrisiko

Professor mener at maten du spiser neppe avgjør om du får kreft eller ei. Kreftforeningen er uenig.

Grønnsaker

De lærde strides om maten vi spiser påvirker kreftrisikoen eller ei.

Foto: Krzysztof Slusarczyk / Scanpix

Les også:

Professor Vinjar Fønnebø mener at mat har fått altfor stor betydning når vi vurderer faren for utvikling av kreft. Fønnebø er direktør ved Nasjonalt forskningssenter for komplementær og alternativ medisin ( NAFKAM ).

Spis sunt av andre grunner

Vinjar Fønnebø

- Jeg tror mat generelt sett har mindre med kreft å gjøre enn de fleste kollegene mine vil si, sier professor Vinjar Fønnebø. Arkivbilde.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Fønnebø sier til forskningstidsskriftet Labyrint at han generelt mener mat har mindre med kreft å gjøre enn det de fleste av hans forskerkolleger i verden vil si.

Professoren peker blant annet på at kostholdet vårt har endret seg vesentlig fra 1950 til i dag, mens kreftdødeligheten har vært forbausende stabil, skriver VG.

– Folk bør likevel ikke spise hva som helst, understreker professoren. Nei, det er lurt å spise sunn mat av andre grunner. For eksempel ved at usunn mat henger sammen med hjerte- og karsykdommer, sier han til VG.

NRK. no har i dag ikke fått noen kommentar fra Fønnebø, da han befinner seg i USA.

Kreftforeningen uenig

Det er imidlertid mange som er uenige med Fønnebø, blant annet Kreftforeningen.

- Vi er uenig i at kostholdet ikke har noen betydning for kreftrisikoen. Vi mener at det er godt dokumentert at et kosthold med mye frukt og grønt kan forebygge kreft, mens et kosthold med mye rødt og bearbeidet kjøtt kan øke kreftfaren, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen , til NRK.no.

- Hvorfor er det så vanskelig å finne ut akkurat hvor stor betydning kostholdet har for kreftrisikoen?

- Problemet er at dette er så veldig sammensatt, og kreftrisikoen påvirkes av mange ulike faktorer. Kosthold er en del av det man kan kalle livsstilsfaktorer. Kostholdet kan både ha en direkte effekt på kreftfaren, og i tillegg ha en betydning sammen med overvekt. For overvekt er jo også en risikofaktor for enkelte kreftformer, forteller Opdalshei i Kreftforeningen.

- For billig konklusjon

Professor Terje Risberg ved Universitetssykehuset i Nord-Norge peker på at et sunnere kosthold de siste tiårene kan ha medført færre tilfeller av noen typer kreft.

– Men samtidig er det tilsynelatende en økning fordi vi overlever stadig flere andre sykdommer og dør av kreft i stedet. Det blir for billig å konkludere med at kosthold ikke betyr noe for kreftforekomsten, sier han til VG.

Les også: Brusdrikkere får oftere kreft

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.