Les også:
Professor Vinjar Fønnebø mener at mat har fått altfor stor betydning når vi vurderer faren for utvikling av kreft. Fønnebø er direktør ved Nasjonalt forskningssenter for komplementær og alternativ medisin (
).Spis sunt av andre grunner
Fønnebø sier til forskningstidsskriftet Labyrint at han generelt mener mat har mindre med kreft å gjøre enn det de fleste av hans forskerkolleger i verden vil si.
Professoren peker blant annet på at kostholdet vårt har endret seg vesentlig fra 1950 til i dag, mens kreftdødeligheten har vært forbausende stabil, skriver VG.
– Folk bør likevel ikke spise hva som helst, understreker professoren. Nei, det er lurt å spise sunn mat av andre grunner. For eksempel ved at usunn mat henger sammen med hjerte- og karsykdommer, sier han til VG.
NRK. no har i dag ikke fått noen kommentar fra Fønnebø, da han befinner seg i USA.
Kreftforeningen uenig
Det er imidlertid mange som er uenige med Fønnebø, blant annet Kreftforeningen.
- Vi er uenig i at kostholdet ikke har noen betydning for kreftrisikoen. Vi mener at det er godt dokumentert at et kosthold med mye frukt og grønt kan forebygge kreft, mens et kosthold med mye rødt og bearbeidet kjøtt kan øke kreftfaren, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i
, til NRK.no.- Hvorfor er det så vanskelig å finne ut akkurat hvor stor betydning kostholdet har for kreftrisikoen?
- Problemet er at dette er så veldig sammensatt, og kreftrisikoen påvirkes av mange ulike faktorer. Kosthold er en del av det man kan kalle livsstilsfaktorer. Kostholdet kan både ha en direkte effekt på kreftfaren, og i tillegg ha en betydning sammen med overvekt. For overvekt er jo også en risikofaktor for enkelte kreftformer, forteller Opdalshei i Kreftforeningen.
- For billig konklusjon
Professor Terje Risberg ved Universitetssykehuset i Nord-Norge peker på at et sunnere kosthold de siste tiårene kan ha medført færre tilfeller av noen typer kreft.
– Men samtidig er det tilsynelatende en økning fordi vi overlever stadig flere andre sykdommer og dør av kreft i stedet. Det blir for billig å konkludere med at kosthold ikke betyr noe for kreftforekomsten, sier han til VG.
Les også: