Hopp til innhold

- Økologisk mat er best!

Nå er det vitenskapelig bevist: økologisk mat er både sunnere og mer miljøvennlig enn konvensjonell mat. Og den smaker godt. - Dette kan bli et gjennombrudd for de ”rene matvarene”, mener organisasjonen for økologisk mat i Norge.

Økologisk kjøtt
Foto: Lise Åserud / Scanpix

For første gang er det nå vitenskapelig fastslått av myndighetene i et EU-land at økologisk mat er "bedre" enn annen mat.

I en fersk rapport om kvaliteten på økologisk kosthold har det franske Mattilsynet gransket næringsinnhold og hygiene, og sammenliknet økomaten med vanlige matvarer. Dette er noen av konklusjonene:

  • Økologiske planteprodukter inneholder mer tørrstoff (det vil si mer næring) og høyere nivå av mineraler enn ordinær mat.
  • De økologiske planteproduktene har også mer antioksidanter (bl.a. fenoler og salisylsyre) som kan beskytte mot kreft, hjertesykdommer og andre helseplager.
  • Økologiske grønnsaker inneholder inntil 50 prosent mindre nitrat enn "vanlige" grønnsaker. (Høyt nivå av nitrater er knyttet til sykdommer som diabetes og Alzheimers).
  • Økologisk kyllingfilet inneholder to-tre ganger mindre fett og klart høyere nivå av n-3 fettsyrer (som kan være kreftforebyggende).
  • Minst 94 prosent av de økologiske matvarene er helt uten spor av kjemiske plantevernmidler.
  • Nivåene av karbohydrater, proteiner og vitaminer er ikke godt nok dokumentert til å påvise eventuelle viktige forskjeller mellom økologisk og konvensjonell mat.

- Ikke et nisjeprodukt

Den franske rapporten er ført i pennen av direktør Denis Lairon ved det nasjonale instituttet for helse- og medisinsk forskning ( Inserm ), på oppdrag fra det franske Mattilsynet ( Afssa ).

- Økologisk mat har hittil vært et "nisjeprodukt" for spesielt interesserte, skriver Lairon.

- Men produksjonen er både effektiv, sunn og bærekraftig, og forholdene bør nå legges bedre til rette slik at øko-mat kan få stadig større betydning verden rundt, heter det blant annet i den franske rapporten.

- Oppsiktvekkende

Reidar Andestad

- Kan bety et vendepunkt, mener Reidar Andestad i Oikos.

Foto: Oikos

Konklusjonene er oppsiktvekkende, mener daglig leder Reidar Andestad i Oikos , den norske fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk.

- Selve forskningsresultatet overrasker ikke oss. Vi har lenge hevdet at økologisk mat har klare fordeler framfor konvensjonell mat, både når det gjelder miljø og helse.

- Men det spesielle med den franske rapporten er at offentlige myndigheter nå går ut med en klar anbefaling av økologisk mat, basert på vitenskapelige undersøkelser. Det er noe helt nytt, sier Andestad.

Identisk rapport

Det franske Mattilsynets undersøkelse baserer seg blant annet på den største studien av økologisk mat som hittil er gjennomført (EUs fem år lange granskning QualityLowInputFood ).

EU-resultatene, publisert tidligere i år, viser blant annet at den økologiske maten har flere vitaminer og antioksidanter og lavere innhold av tungmetaller og sprøytemiddelgift enn annen mat. Den er med andre ord sunnere.

Disse to rapportene står i direkte kontrast til en annen granskning fra det uavhengige Foods Standards Agency i England, som vakte en viss oppsikt i sommer.

Der konkluderes det med at det ikke finnes noen viktige forskjeller på næringsinnholdet i økologisk og konvensjonelt dyrket mat. Det kan i det hele tatt ikke påvises spesielle helsefordeler med å velge økologiske produkter, het det i den undersøkelsen .

Økologisk mat

Økologisk mat 'vinner', ifølge franske myndigheter.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Reidar Andestad i Oikos avviser den britiske rapporten, som han mener har store faglige svakheter.

- Dette var en litteraturstudie av forskningsresultater som sammenligner økologisk og annen mat. Problemet er at den kun omfatter engelskspråklig forskning.

- Tysk forskning er for eksempel ikke tatt med, selv om den er ledende i Europa. Og med helt andre konklusjoner enn i den engelske rapporten, sier Andestad.

- Solide bevis

Han mener noe av det aller viktigste med de siste forskningsresultatene er at norske myndigheter nå har fått solide vitenskapelige bevis på at økologisk mat er "bedre".

- Helsetilsynet og andre offentlige organer stiller svært strenge krav til dokumentasjon før de vil anbefale økologisk kosthold offentlig. Nå har de fått den dokumentasjonen, mener Andestad.

Stanset svenskene

Det svenske Mattilsynet, Livsmedelsverket , ønsket tidligere i år å gå ut med en anbefaling til forbrukerne om blant annet å velge økologiske alternativer i butikkhyllene.

Men svenskene ble stanset av EUs konkurransemyndigheter, som mener prinsippet om fri flyt av varer er viktigere enn denne typen kostholdsråd.

Ingen andre EU-land har tidligere kommet med tilsvarende offisielle råd om kosthold. Derfor skal samtlige medlemsland nå drøfte svenskenes innspill og deretter vedta en felles politikk på området. Det kan ende med at alle innbyggere i EU anbefales å prioritere økologisk mat!

- I Norge har verken Mattilsynet eller Folkehelseinstituttet gått ut med tilsvarende anbefalinger som deres svenske kolleger ønsker å gjøre. Norge er overraskende konservativ på dette området, kanskje i et forsøk på å beskytte tradisjonelt norsk landbruk, sier Andestad.

- Her er beviset

Han mener at hvis norske myndigheter virkelig er opptatt av å dempe bruken av sprøytemidler og andre kjemiske tilsetningsstoffer, har de nå fått den begrunnelsen de trenger.

- Den nye franske rapporten og EUs omfattende kvalitetssjekk av økologisk mat betyr at myndighetene endelig har fått den dokumentasjon de har ventet på.

- Etter dette forventer vi at norske forbrukere vil få offentlig informasjon om et fornuftig kosthold for folk flest, og at økologisk mat blir en viktig del av dette, sier Andestad.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)