Hopp til innhold

- Norske PC-er åpne for kriminelle

Siden april i fjor er en gjennomsnittlig norsk PC blitt utsatt for 816 sikkerhetshull fra programvare som har gått ut på dato. Dette kan være en åpen dør for kriminelle.

Ved PC-en

Jo flere programmer du laster ned, jo mer bør du sjekke behovet for oppdatering.

Foto: Monkey Business Images

Det store antallet programmer på private PC-er er blitt et sikkerhetsproblem. En gjennomsnittlig norsk PC-bruker har 65 programmer fra 20 forskjellige leverandører installert på maskinen sin.

For å gjøre PC-en mest mulig sikker, ville det krevd at brukeren lastet ned 10 oppdateringer hver eneste måned, ifølge ny statistikk fra IT-sikkerhetsselskapet Secunia.

Men det er det ikke alle som gjør. Både fordi oppdateringer er tidkrevende, og fordi mange av programmene sjelden blir brukt.

LES OGSÅ:

Stadig flere angrep

Rydd opp på PC-en! Slik lyder rådet fra NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), som de siste ukene har registrert en økning i angrepene mot datamaskiner i bedrifter og private hjem.

Tore Larsen Orderløkken

Tore Larsen Orderløkken, leder i NorSIS

Foto: Ida Hjerkinn

- Det er viktig å holde dataprogrammene oppdatert når det kommer nye versjoner. Dette gjør det vanskeligere for uærlige sjeler å ta seg inn i maskinen, sier lederen i NorSIS, Tore Larsen Orderløkken.

- Men mange brukere er likegyldige til dette, fordi det er komplisert og tidkrevende å sjekke hvilke programmer som har sikkerhetshull.

- Mange forstår heller ikke at en oppdatering kan hindre virus og hackerangrep, sier Orderløkken til NRK.no.

Han mener utdatert programvare er et stort sikkerhetsproblem.

- Brukernes likegyldighet til oppdatering kan være et åpent vindu for angripere, sier han.

- Tankegangen om at dette ikke rammer meg, er et godt eksempel på det økende gapet mellom sikkerhetstruslene og den teknologiske kompetansen hos folk flest.

LES OGSÅ:

Enkle verktøy

Å sjekke behovet for oppdatering av en lang rekke programmer, behøver likevel ikke å være en uoverkommelig oppgave. Det finnes enkle verktøy som kan hjelpe deg å analysere hvilke av programmene dine som trenger en ny versjon.

For PC-brukere anbefaler NorSIS sårbarhetssjekken fra Secunia, som kan brukes gratis av privatpersoner. AppFresh er et tilsvarende sikkerhetsverktøy for Mac-maskiner.

Dette er hjelpeprogrammer som kontrollerer alle de andre programmene på maskinen, og gir råd om når og hvordan de kan oppdateres.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Langt igjen

Den nye statistikken fra Secunia viser ellers at 72.000 norske PC-eiere nå bruker hjelpeprogrammet deres. Det er en økning på 400 prosent bare fra i fjor.

At fokus stadig oftere settes på mulighetene for at kriminelle kan ta over PC-er, kan være en av årsakene til økningen.

- Selv om sårbarhet fra gamle programversjoner er et omfattende problem, viser tallene at stadig flere nordmenn blir oppmerksom på viktigheten av å oppdatere. Men det er langt igjen, sier Orderløkken.

Microsoft har levert 37 av programmene som er installert på den norske gjennomsnitts-PC-en. De øvrige 28 kommer fra andre leverandører. Det er spesielt den siste kategorien som kan skape problemer.

- Microsoft og andre store leverandører sender jevnlig ut oppdateringer man kan få automatisk. Mindre leverandører tilbyr ikke de samme mulighetene. Det gjør terskelen høyere for brukerne, sier Tore Larsen Orderløkken.

Han råder også PC-eiere til å slette programmer de selv har installert men som de likevel ikke bruker. Det gjør det enklere å holde orden i datamaskinen.

TV og radio

Maja (16) er glad i merkeklær, men moren synes det er galskap med en jakke til over 1000 kroner. Programleder er Anders Hoff.
Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.