Hopp til innhold

- Nei, de fleste barn trenger ikke fluortabletter

Helsemyndighetene anbefaler ikke fluortabletter som standard for alle barn, noe mange foreldre ikke vet. – Tannpuss med fluortannkrem to ganger daglig har bedre effekt, sier tanneksperter.

Fluortabletter

Fluortabletter anbefales kun ved høy risiko for hull i tennene.

Foto: Maria Elsness / NRK

facebook NRK Puls

På NRK Puls sin Facebook-side ble mange engasjerte da vi spurte om fluortablett-bruk.

Foto: Skjermdump NRK Puls på Facebook
Barn tar fluortabletter

Norske helsemyndigheter anbefaler ikke fluortabletter som standard til alle barn.

Foto: Maria Elsness / NRK

Veldig mange små munner får en velsmakende fluortablett hver dag. På NRK Puls sine Facebook-sider bekrefter flere foreldre at de gir barna fluortabletter:

«Vi gir på grunn av at tannlegen anbefaler det.»

«Ja, de får fluortablett hver kveld. De har ikke hatt noen hull, fine tenner. Tannlegen anbefaler det. Jeg har selv tatt fluortabletter siden jeg var liten.»

Men det rare er at norske tannleger og helsemyndigheter IKKE anbefaler fluor til de fleste barn, til tross for at mange mammaer og pappaer tror det:

– Nåværende anbefalinger er å pusse tennene med fluortannkrem to ganger daglig. Ekstra fluor som for eksempel tabletter anbefales kun ved høy risiko for hull i tennene, sier Ragnhild Elin Nordengen, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, til NRK.no.

– Ta kontroll over tannpussen

Det offisielle rådet om at barn flest ikke trenger ekstra fluor kom faktisk allerede i 1996.

I stedet for å gi barna fluortabletter, bør foreldre fokusere på selve tannpussen:

- Det er viktig at foreldrene holder kontrollen med tannpussen til barnet er ca 12 år. I det minste bør foreldre sjekke at barna pusser tennene helt opp til denne alderen, og helst også følge med på hvordan pussen skjer, sier Morten Rostad, informasjonssjef i Tannlegeforeningen, til NRK.no.

Foreldre vokste opp med fluortabletter

Tove Wigen

Tove Wigen, postdoktor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo.

Foto: Jan Unneberg/UiO

Tove Wigen er postdoktor ved Universitetet i Oslo, og hun kan mye om tenner. Wigen er overrasket over at så mange foreldre svarte på Facebook at de fortsatt gir fluortabletter:

– Men da foreldrene vokste opp var det andre retningslinjer for bruk av fluor, flere barn hadde karies, og fluortannkrem var ikke så vanlig. Mange av foreldrene ble anbefalt fluortabletter selv da de var små, sier Wigen.

Den norske Mor-og barnstudien viste at mange av de som bruker fluortabletter egentlig ikke hadde behov for det.

Kan fluortabletter være skadelig?

– For mye fluor i perioden hvor «voksentenner» dannes, kan forstyrre tanndannelsen, slik at det oppstår hvite forandringer i tannemalje. Førskolebarn bør derfor ikke få for store mengder fluor, sier professor Nina J. Wang ved Universitetet i Oslo.

– Kan det at helsemyndighetene ikke anbefaler fluortabletter ha medført dårligere tannhelse?

– I 1985 hadde halvparten av 5-åringene i Norge hull i tennene, mens i 2013 hadde 17 prosent av 5-åringene hull i tennene, med behov for fylling. Så tannhelsen hos norske småbarn har blitt mye bedre de siste 30 år, avslutter tannekspert Wigen.