Normal

- Mye angst og bekymring

Leder i Norsk Gynekologisk forening, Rolf Kirschner, mener den høye vaksineprisen i seg selv er et argument for å ta HPV-vaksinen inn i et vaksinasjonsprogram i offentlig regi.

 

- Ellers vil det bli slik at bare de som har råd og som vet hva dette handler om, tar vaksinen. Og de som ikke har råd og ikke vet hva dette handler om, lar det være. Dermed vil vaksinen få økonomiske og sosiale slagsider, som vi allerede ser i utbredelsen av livmorhalskreft, sier Kirschner, som er seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Tidlig fødsel

Han understreker at HPV-viruset påfører kvinner mye angst og bekymring. Hvert år må nemlig over 20 000 kvinner til nærmere undersøkelser etter at de har fått melding fra legen om at noe er galt med celleprøven.

3600 kvinner, de fleste i en alder hvor det er vanlig å få barn, må hvert år fjerne en liten del av livmorhalsen hvor celleforandringer er registrert. Dette er inngrep som kan føre til for tidlig fødsel.

- Dette fører til mye angst hos kvinnene, og man skal bruke mye tid på å forklare hvor alvorlig dette er og hva framtidsutsiktene er. Bak de 100 dødsfallene hvert år, ligger et bakteppe av tilfeller med celleforandringer og behandlinger, forklarer Rolf Kirschner.

LES MER: Vurderer kreftvaksine til norske barn

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.