Hopp til innhold

- Mobilen kan gi hjernesvulst

Svenske forskere mener en times mobilprat per dag øker sjansen for kreft med 50 prosent.

Mobiltelefon
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Prater du i mobiltelefon mer enn en time om dagen, øker du risikoen for å få hjernesvulst drastisk på en tiårsperiode, mener svenske forskere ved universitetssykehuset i Örebro å ha funnet ut.

Og verst skal det være for barn og ungdommer, som har tynnere skalle og ikke fullutviklet nervesystem.

- Grunn til uro

- Det er definitivt grunn til å bli urolig, sier forsker og overlege Lennart Hardell til Aftonbladet.

Han mener dette er den mest omfattende studien som er gjort på temaet.

Hardell og hans kollega Kjell Hansson Mild har sammenstilt 16 undersøkelser hvor mobiltelefonbruken hos 2 200 pasienter med hjernesvulster er sammenlignet med mobiltelefonbruken hos friske.

LES OGSÅ: Mobilstråling

Studien publiseres i vitenskapstidsskriftet Occupational Environmental Medicine. Tidligere studier har antydet at mobilstrålingen går to til tre centimeter inn i hjernen, og at dette kan skade arvestoffet i kroppen.

- Skaper lett panikk

Men norske eksperter legger demper på svenskens funn og advarer mot noe som lett kan utvikle seg til skremselspropaganda.

- Det er ingen grunn til å kaste mobiltelefoner, for vi har ingen holdepunkter på at det er en slik risiko som disse forskerne hevder, sier Merete Hannevik i Statens Strålevern.

Førsteamanuensis Gunnhild Oftedal ved Høgskolen i Sør-Trøndelag sier en slik type studie ofte gir et unyansert bilde.

- Det er lett for at en slik type studie skaper panikk. Man må se denne undersøkelsen i lys av alle andre tidligere undersøkelser. Gjør man ikke det, får man et unyansert bilde som lett kan gi unødvendig skremsel, sier Oftedal.

- Om den økte risikoen svenskene advarer mot er reell eller ikke - er vanskelig å vurdere, sier førsteamanuensisen.

Føre-var

Statens Strålevern venter på en ny stor internasjonal studie fra Verdens Helseorganisasjon, og før den kommer, oppfordrer de likevel til føre-var-prinsippet.

- Det er så lett for den enkelte å gjøre tiltak, som for eksempel å bruke handsfri eller begrense mobilsamtaler. Og dette oppfordrer vi til fordi vi ikke vet hva langvarig bruk av mobil innebærer, sier Hannevik.

LES HELE STUDIEN HER:

Brain tumours_long term use Hardell

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)