Hopp til innhold

– De hengte meg ut som hore på Facebook

Tania og moren opplevde å bli kraftig mobbet og trakassert på Facebook. 2010 ser ut til å bli et trist rekordår for mobbing og trusler på Internett, ifølge Konfliktrådet.

Tania Wikborg Thorset

Tania har anmeldt saken til politiet. Hun håper de som står bak for en straff for det de har gjort. - Det er så alvorlig, jeg ville ikke gjort dette mot min verste fiende, forteller hun.

Foto: Privat

Da Tania Wikborg Thorset (18) og moren Kristin var på ferie fikk de en telefon fra en mann som fortalte at han hadde utvekslet slibrige meldinger med moren hele ettermiddagen og kvelden.

Det viste seg at en falsk MSN-konto hadde blitt opprettet i Kristins navn. Da de kom hjem fra ferie oppdaget de at det var mye verre enn som så.

– Det viste seg at noen hadde opprettet falske profiler på oss begge på Facebook - i tillegg til fem andre jenter i Hemsedal i ungdomsskole-alder. Profilene var fryktelig ekle, forteller Tania.

«Jeg ville ikke gjort noe sånt mot min verste fiende. Dette kan hjemsøke oss lenge.»

Tania Wikborg Thorset

– Slibrige, ekle ord

– På den falske profilen hadde de beskrevet meg som en kåt hore som elsker alle gutter og jenter. De hadde hentet private bilder av oss fra ekte Facebook-kontoene våre, og lagt ut på profilen. Og helt tydelig er det folk som kjenner oss, da det var flere private opplysninger om oss på sidene.

Tania fikk sjokk, og ble sint og frustrert da hun så hvor omfattende det hele var.

– De har opprettet mapper med helt vanlige bilder av meg. Under bildene har de skrevet skitne ting, som har gitt bildene en helt fordreid mening. Et bilde av meg som spiser druer, der «jeg» hadde skrevet at jeg hadde så lyst på sex.

– Jeg gråt masse

De som står bak profilene har sendt ekle beskjeder til «hverandre» - blant annet slibrig korrespondanse mellom Tania og morens falske profiler.

Dessuten hadde de opprettet et album på Tanias falske profil, med bilder av moren, og grisete kommentarer. I tillegg var det flere tilfeller av grov sjikane som familien ikke ønsker skal komme ut.

– Jeg ble så sint, og jeg gråt masse. Det er brukt så mange stygge ord, på en så ekkel måte, forteller hun.

Stadig flere saker

Fram til 1. juli i år har Konfliktrådet fått inn 671 saker som gjelder mobbing og trusler, og det meste av dette skjer på Internett eller mobiltelefon.

I 2009 fikk de inn totalt 1142 slike saker - 2010 ser ut til å bli et nytt rekordår for disse alvorlige sakene.

– Det kommer inn stadig flere slike saker. Noen unge opplever for eksempel å få telefoner fra folk de tilsynelatende har sendt slibrige meldinger til, forteller informasjonssjef for Konfliktrådene i Norge, Gro Jørgensen.

– Vet ikke hva de gjør

– Ofte vet de ikke hvem som gjør dette, og de blir utrygge. Det kan være vanskelig å finne ut det, fortsetter hun.

Jørgensen tror ikke de unge er klar over hva de egentlig gjør med hverandre.

– Mange skjønner ikke hvilken skade de har påført andre, men det får de et innblikk i når de møter den andre ansikt til ansikt i konfliktrådet.

– På nettet ser du ikke ansiktsutrykket til motparten, og du ser ikke kroppsspråket. Avsenderen ser i det hele tatt ikke konsekvensene av det han eller hun lirer av seg, legger hun til.

Har anmeldt saken

Alle de sju falske profilene som ble opprettet i Hemsedal-jentenes navn, har nå blitt slettet. Tania Wikborg Thorset har anmeldt saken.

– Dette er mobbing og sjikane, og det er helt forferdelig at noen vil skrive slike ting om oss. Jeg ville ikke gjort noe sånt mot min verste fiende. Dette kan hjemsøke oss lenge, for eksempel når vi skal søke jobb og arbeidsgiver finner dette på nett, sier hun.

– Hemsedal er en liten bygd, og det er ekkelt å gå rundt og ikke vite hvem som har gjort dette. De fem andre jentene, som også har fått falsk profil opprettet i sitt navn, synes også dette er veldig ekkelt. Vi lurer jo alle på hvem som har gjort det.

Vanskelig å tilgi

Tania vil at de som står mobbingen skal få en skikkelig straff.

– Alle føler vi oss veldig krenket, men jeg er sikker på at vi kommer til å finne ut hvem som står bak. Det verste er hvis det skulle være noen vi kjenner, for dette kommer til å bli svært vanskelig å tilgi, sier hun.

Politiet i Hemsedal er i full gang med etterforskningen, og de tar denne saken alvorlig.

– Dette er en sak vi prioriterer, og vi har et håp om at vi skal komme til bunns i det. Foreløpig vet vi ikke hvem som står bak, og vi holder alle muligheter åpne, forteller Anne-Kari Eriksen, politibetjent ved Gol og Hemsedal lennsmannskontor.

Ved skolestart blir det dessuten orientert om saken på skolen, der de fleste av de fornærmede er elever, etter ønske fra foreldrene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)