- Mange kan trene mindre

Skiløperen Jørgen Aukland mener mange «supermosjonister» får for lite hvile.

Jørgen Aukland

Mindre, men mer effektiv trening kan gi bedre resultater, mener Jørgen Aukland.

Foto: NRK

De tre siste årene har Jørgen Aukland og broren Anders satset hardt på lange skirenn som Birkebeiner'n, Vasaloppet og Marcialonga.

Disse løpene er også treningsmål for mange norske «supermosjonister», en gruppe mennesker Aukland har stor sans for.

Faren ligger i å legge ned innsats som en eliteutøver uten å ta hensyn til at resten av livet er ganske annerledes.

- I en hektisk hverdag, gjelder det å bruke tiden så effektivt som mulig. Jeg mener at veldig mange mosjonister kan bruke litt mindre tid på trening og heller være mer effektiv, og faktisk gå fortere på ski, sier han.

Ser seg selv som eliteløpere

De mest ekstreme mosjonistene ser i realiteten på seg selv som eliteløpere, uten at de har en hverdag som kan kombineres med det.

- Vi som er profesjonelle, trener mye, men vi har muligheten til å hvile mye også. Flere av mosjonistene har full jobb, familie OG trener nesten like mye som oss. Da blir totalen litt voldsom, sier Aukland.

Han er opptatt av at man må finne en harmoni i hverdagen mellom jobb, familie og trening.

- En del har godt av å trene mindre og hvile litt mer, slår han fast.

Ikke detaljene som er viktigst

Jørgen Aukland tror mosjonistene ville bli overrasket over hvor enkelt eliteløperne gjør det, både med utstyr og trening.

- Det er jo ikke om man kjører fire- eller femminutters intervaller som avgjør om man går fort i Birken eller ikke. Det er om du kommer deg ut og gjør den jobben som må til, fastslår Aukland.

Han tror mange mosjonister kunne senket skuldrene noen hakk og fått et vel så godt resultat.

- Mange av dem har en ok jobb, og bruker det som trengs av penger til utstyr. Når jeg prater med dem, er de nesten mer opptatt av utstyr, pulsklokker og lengden på intervaller enn det vi eliteløpere faktisk er, sier Aukland.

Han anbefaler 2-3 økter i uka på tilsammen fire-fem timer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.