- Mageplask å blande boligbegreper

- Jeg forstår ikke hva som menes med P-ROM og BOA, sier boligeier Ellinor Leirbakken. - Mageplask å blande nye og gamle begreper når ligningsverdien skal regnes ut, mener advokat i Huseiernes Landsforbund.

Ellinor Leirbakken

- Jeg forstår ikke hva som menes med P-ROM og BOA. Jeg vet jo størrelsen på boligen, men skal jeg ta med boder og veranda i utregningen, eller gjelder det kun selve boflaten? undrer boligeier Ellinor Leirbakken.

Foto: Eliese Laustsen/NRK

Runar Malkenes

Runar Malkenes, kommunikasjonssjef i Finansdepartementet.

Foto: Esben Johansen

31. august begynte Skatteetaten å sende ut brev til om lag 1,9 millioner boligeiere i Norge.

Flere har allerede fått brevet i posten, og mange gruer seg til å fylle ut skjemaene.

Ellinor Leirbakken er en av mange boligeiere som har mottatt brev fra Skatteetaten. Hun mener det ikke kommer godt nok frem hvordan størrelsen på boligen skal regnes ut.

- Jeg har ingen problemer med skjemaet, men forstår ikke hva som menes med P-ROM og BOA. Jeg vet jo størrelsen på boligen, men skal jeg ta med boder og veranda i utregningen, eller gjelder det kun selve boflaten?, undrer hun.

Leirbakken forteller om naboer med samme problem.

- Det virker som det er mange som lurer på det samme. Jeg skal gå til styret i borettslaget og høre hva de sier. Frem til nå har vi ikke fått noe informasjon fra dem, sier hun.

- Fjåsete, fjollete og useriøse

Peter Batta

Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes landsforbund.

Foto: Huseiernes Landsforbund

De nye reglene går på at du som boligeier må rapportere inn boligens størrelse, byggeår og type.

Opplysningene skal ligge til grunn for beregning av ny ligningsverdi på boligen.

- Stortinget vedtok dette ved juletider og nå er det nå Skatteetaten som tar seg av det praktiske, sier Runar Malkenes, kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, til NRK.no.

Men ikke alle er like fornøyd med denne løsningen.

- Til nå har vi fått mellom 20 og 30 henvendelser fra boligeiere som har spørsmål rundt dette. Jeg tror mange begynner å jobbe med dette nå, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, til NRK.no.

- Boligeierne som har sendt oss brev, mener blant annet at de nye reglene er fjåsete, fjollete og useriøse, forteller Batta videre.

Les også: Boligskatt minst populært

- Kan være en utfordring

Torgeir Øines

Torgeir Øines, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet mener at det sikkert er noen som synes dette kan være vanskelig.

- Det er greit for de som nettopp har omsatt bolig og har tilgang på papirer. For dem som ikke har det, kan det fort være en utfordring, sier Torgeir Øines, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Dersom du ikke har papirer på boligen, mener Skatteetaten at man kan måle selv.

- Det er beskrivende det Skatteetaten har skrevet i brevet til boligeierene, så man skal ikke overdrive. Men det er nok noen som synes det blir vanskelig å måle selv. En annen mulighet er å bruke en megler eller en takstmann til å måle, men det koster penger, så det er minuset på den løsningen, legger Øines til.

- Enkelt med sms

Lise Halvorsen

Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten.

Foto: Pressebilde

Det er også mange som synes det er vanskelig å fylle ut det elektroniske skjemaet på nettet.

Lise Halvorsen, informasjonssjef i Skattetaten, forteller at man også kan levere via sms om det er lettere.

Hun forstår likevel at dette kan være vanskelig for noen.

- Hvis folk aldri bruker nettbank og slike ting, så skjønner jeg at det er vanskelig. Da har de muligheten til å bruke sms eller levere inn papiret etter at det er fylt ut, forteller hun.


Gamle begreper

Christian Dreyer

Christian Dreyer, leder i Norges eiendomsmeglerforbund.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I brevet fra Skatteetaten står det at du skal rapportere inn arealet på primære rom (P-ROM) i boligen din, men hvis du ikke vet arealet på P-ROM, kan du oppgi boareal (BOA).

- Det er håpløst at de kaller det BOA. Når du tar i bruk begreper som ikke lenger finnes i det offentlige gjør du det vanskelig, mener Christian Dreyer, leder i NEF.

Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund synes også det er rart at Skatteetaten benytter seg av begrepene P-ROM og BOA.

- P-ROM er en bransjenorm vedtatt av NEF og Forbrukerrådet. BOA eksisterer ikke lenger. Det synes jeg er totalt mageplask, sier advokaten.

Skatteetaten mener de har brukt det gamle begrepet for å hjelpe boligeierne.

- Grunnen til at vi har brukt begrepet BOA, er fordi veldig mange har gamle takster hvor dette var et begrep. P-ROM har akkurat kommet, så vi gjorde det for å hjelpe folk, forklarer Halvorsen fra Skatteetaten.

Og tilbake til boligeier Ellinor Leirbakken sitt spørsmål - skal boden taes med i utregningen?

En bod inngår ikke i P-ROM, men idet du kaller et rom en bod, men bruker det til noe annet, snyter du på skatten.

- Bare det å gi folk alternativer hvor det ene vil lønner seg mer enn andre, kan skape problemer, mener advokat Anders Leisner.

Les svarene: Nettmøte med Skatteetaten

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)