NRK Meny
Normal

- Likestilling på barnas bekostning

Fedre ønsker i dag mer tid med barna sine etter en skilsmisse. Men likestillingen mellom mor og far går på bekostning av barna, mener Barneombudet.

Reidar Hjermann
Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Les svarene fra nettmøtet her

Foreldrenes kamp om barna ender i domstolene oftere enn før. Antallet alvorlige barnefordelingssaker i rettsapparatet har økt med femti prosent på fem år. Barneombud Reidar Hjermann får stadig flere henvendelser fra barn og voksne som er i slike konflikter.

Les også: Skilsmisse koster ti år av livet

- Dette er på en måte baksiden av medaljen i likestillingen. Vi skal være glade for at far er mer på banen i de fleste tilfeller. Men hvis det fører til sterke, langvarige konflikter etter et samlivsbrudd, så er jo det klart at det er et problem for barna, sier Hjermann.

Les også: - Feil å skylde på likestillingen

Fedre mer på banen

Det at fedre i dag ønsker stadig mer tid med barna, skaper i flere og flere tilfeller opprivende konflikter mellom skilte foreldre - og barna ender som taperne, mener Barneombudet.

Kathrin Koch er psykolog og sakkyndig i saker om barnefordeling. Hun er enig med Barneombudet i at mange av konfliktene skyldes at far i mye større grad er kommet på banen.

- Sannsynligvis skyldes omtrent halvparten av økningen at vi har en samfunnspolitisk utvikling der fedre i større grad tar ansvaret for sine barn, og der det oftere blir konflikt når begge har meninger om hva som er best for barna, sier hun.

Video nsps_upload_2008_11_24_7_39_32_1778.JPG

Video: Likestillingsombud Beate Gangås om barnefordelingssaker.

Omsorgssvikt

Thomas Koefoed er pedagog og har lang erfaring med barn som opplever kriser. Som rektor ved Brusetkollen skole i Akershus opplever han på nært hold hva slike konflikter kan gjøre med barn.

- Krig mellom foreldre kan føre til at de grunnleggende behovene for barn ikke dekkes av foreldrene. Og det gir seg psykologiske utslag i form av depresjon og angst eller aggresjon og utagerende oppførsel. Jeg vil kalle det en eksistensiell krise i barns liv, noe som er veldig alvorlig.

Han ser ofte at barnefordelingskonflikter mellom mor og far blir så vanskelige og langvarige at det fører til omsorgssvikt.

Les også:

Les mer på Barneombudets nettsider:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.