Foreldrenes kamp om barna ender i domstolene oftere enn før. Antallet alvorlige barnefordelingssaker i rettsapparatet har økt med femti prosent på fem år. Barneombud Reidar Hjermann får stadig flere henvendelser fra barn og voksne som er i slike konflikter.
Les også:
- Dette er på en måte baksiden av medaljen i likestillingen. Vi skal være glade for at far er mer på banen i de fleste tilfeller. Men hvis det fører til sterke, langvarige konflikter etter et samlivsbrudd, så er jo det klart at det er et problem for barna, sier Hjermann.
Les også:
Fedre mer på banen
Det at fedre i dag ønsker stadig mer tid med barna, skaper i flere og flere tilfeller opprivende konflikter mellom skilte foreldre - og barna ender som taperne, mener Barneombudet.
Kathrin Koch er psykolog og sakkyndig i saker om barnefordeling. Hun er enig med Barneombudet i at mange av konfliktene skyldes at far i mye større grad er kommet på banen.
- Sannsynligvis skyldes omtrent halvparten av økningen at vi har en samfunnspolitisk utvikling der fedre i større grad tar ansvaret for sine barn, og der det oftere blir konflikt når begge har meninger om hva som er best for barna, sier hun.
Video: Likestillingsombud Beate Gangås om barnefordelingssaker.
Omsorgssvikt
Thomas Koefoed er pedagog og har lang erfaring med barn som opplever kriser. Som rektor ved Brusetkollen skole i Akershus opplever han på nært hold hva slike konflikter kan gjøre med barn.
- Krig mellom foreldre kan føre til at de grunnleggende behovene for barn ikke dekkes av foreldrene. Og det gir seg psykologiske utslag i form av depresjon og angst eller aggresjon og utagerende oppførsel. Jeg vil kalle det en eksistensiell krise i barns liv, noe som er veldig alvorlig.
Han ser ofte at barnefordelingskonflikter mellom mor og far blir så vanskelige og langvarige at det fører til omsorgssvikt.
Les også:
Les mer på Barneombudets nettsider: