- Kuldekrem gir falsk trygghet

- Dekk deg til med klær, ikke med kuldekrem, råder overlege Jan C. Sitek.

Kaldt

Den beste måten å unngå frostskader på, er å dekke til huden med for eksempel ull eller fleece.

Foto: Jimmi Larsen / Colourbox

Jan C. Sitek

Dekk til ansiktshuden når det er skikkelig kaldt, råder overlege Jan C. Sitek.

Foto: Privat

Det er en grunn til at det river i kinnene når det er skikkelig kaldt. Da er det viktig å passe på huden når man skal ut.

- Den beste måten å unngå frostskader på, er å dekke til huden med for eksempel ull eller fleece. En finlandshette er fint, råder overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet Jan C. Sitek.

Han mener kuldekrem kan gi falsk trygghet, både for voksne og barn.

Blir «lurt» av krem

Selv om en del pasienter kan fortelle at de synes det er mer behagelig med kuldekrem i kaldt vær, mener Sitek det sannsynligvis skyldes andre faktorer.

- Der man har krem, blir huden raskere nedkjølt. Når huden er nedkjølt, kjenner man mindre og ubehaget fra kulda oppleves svakere, forklarer han.

- Dermed får man en falsk trygghet og oppholder seg kanskje lenger i kulda enn man burde, fortsetter han.

Tildekking med klær er spesielt viktig på barn, siden huden deres er mer utsatt for forfrysninger.

Kan gi varige forandringer i ansiktet

De fleste av oss har opplevd forfrysninger, i hvert fall på tærne og fingrene. «Neglesprett» kaller vi det gjerne, når det gjør vondt å bli varm igjen.

- Når det gjør vondt å tine opp, tyder det på at man har fått en dypere forfrysning. Får man slike forfrysninger i ansiktet, kan det føre til varige endringer i huden. For eksempel kan man få rødere kinn eller pigmentforandringer, forteller Sitek.

Slike forandringer skyldes at det har blitt dannet iskrystaller i en del av huden hvor det også går nerver og blodårer. Det kan gi arrdannelser.

Helt overfladiske forfrysninger leges vanligvis fullstendig.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.