- Kolesterol farligst for menn

Kolesterolnivået har lite å si for hjerneslag hos kvinner, ifølge ny dansk forskning.

Parforhold

Høyt kolesterol øker risikoen for hjerneslag hos menn, mens kvinner må passe seg for fettstoffene triglycerider. Heldigvis hjelper fysisk aktivitet på begge deler.

Foto: Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Leiv Ose

Seksjonsoverlege Leiv Ose understreker at kolesterol er en risiko for begge kjønn.

Foto: Image communication
Hvis man skal si noe om kvinners risiko for å få hjerneslag, er det viktigere å undersøke nivået av fettstoffene triglycerider enn å måle kolesterolet, skriver det danske nettstedet FPN.dk.

Fettstoffene får man i seg gjennom mettet fett i kosten. Sukker og alkohol øker også nivået av triglycerider i blodet.

- Triglycerider er en oversett risikofaktor for hjerte/karsykdom. Det handler definitivt ikke bare om kolesterol. Vi kan si at disse fettstoffene er en joker i det store bildet, sier seksjonsoverlege Leiv Ose ved Lipidklinikken på Rikshospitalet til NRK.no.

- Fokuser mindre på kolesterol

- Det ser ut til at når det gjelder blodpropper i hjernen, så spiller triglycerider en betydelig rolle hos kvinner. Det spiller mindre rolle hos menn. Hos dem spiller kolesterol en større rolle, forklarer en av forfatterne bak studien, Gorm B. Jensen, til FPN.

Han mener det er grunn til å fokusere langt mer på triglyderidene enn man har gjort til nå. Han mener også det kan bli aktuelt å vurdere om kvinner og menn bør ha ulike medisiner.

Men rådene er de samme både for høyt kolesterol og et høyt nivå av triglycerider: Spis mindre mettet fett, unngå overvekt, vær fysisk aktiv og ikke røyk.

Kolesterol ikke ufarlig

Seksjonsoverlege Leiv Ose ved Lipidklinikken presiserer at et høyt kolesterol uansett er en risiko både for menn og kvinner.

- Det denne studien sier noe om er hjerneslag. Men vi vet med sikkerhet at kolesterolet øker risikoen for blant annet hjerteinfarkt, hjertedød og angina pectoris hos begge kjønn, sier han.

- Men det kan godt være tilfelle at kolesterolet har mindre å si for hjerneslag hos kvinner, fortsetter han.

Ose understreker at han ikke har lest den aktuelle studien og at han derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

Liten risiko for kvinner

Ifølge den danske studien er et forhøyet nivå av triglycerider forbundet med en forhøyet risiko for hjerneslag hos kvinner.

Et forhøyet kolesterolnivå gir derimot ingen økt risiko hos kvinnene som deltok i studien.

Forskerne fulgte 7579 kvinner og menn over opptil 33 år. Like mange menn som kvinner fikk blodpropp i hjernen i løpet av disse årene, men risikobildet var altså forskjellig.

Rundt 14.500 personer får hjerneslag i Norge hvert år. Flertallet av disse er over 75 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Siden 1970 har det vært en markant nedgang i dødeligheten som følge av hjerneslag. Dette skyldes både at behandlingen har blitt bedre, og at flere får lettere slag enn før.

Studien er publisert i tidsskriftet Annals of Neurology.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)