- Keisersnitt kan gi astma

Barn som er født med keisersnitt har 50 prosent økt risiko for å utvikle astma.

Nyfødt, baby
Foto: Colourbox.com

Sammenlignet med barn som blir født på vanlig måte, har barn født med keisersnitt 50 prosent større sjanse for å utvikle astma, viser en ny studie fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Og for de som er født med hastekeisersnitt er risikoen enda større - på hele 60 prosent.

LES OGSÅ: Færre barn etter keisersnitt

Mors bakterieflora

- Vi har funnet en sammenheng mellom fødsel med keisersnitt og astma i barneårene, sier lege og stipendiat, Mette Christophersen Tollånes, ifølge Folkehelseinstituttet .

Studien er basert på informasjon fra 1,7 millioner fødsler fra 1967 til 1998, som er registrert i Medisinsk fødselsregister.

– Barna som fødes med keisersnitt blir ikke utsatt for morens bakterieflora under fødsel, og dette kan være negativt for utviklingen av immunsystemet, sier hun.

LES OGSÅ: Kan være innendørs miljøbombe

Får ikke tømt lungene

Det er også kjent at barn som blir født med keisersnitt får mer pusteproblemer etter fødsel, fordi de er mindre utsatt for stress og sammenklemming av brystkassen.

Disse mekanismene bidrar til å tømme lungene for fostervann.

- Kanskje kan dette påvirke lungefunksjonen i negativ retning også på lang sikt, sier legen og stipendiaten.

- At hastekeisersnitt tilsynelatende ser ut til å gi en ytterligere økt astmarisiko, kan ikke forklares ut fra noen av disse teoriene. Det er mulig at bakenforliggende årsaker disponerer både for behov for keisersnitt og utvikling av astma, sier Tollånes.

LES OGSÅ: Kan redde flere nyfødte

LES OGSÅ: Maten som gjør deg mer allergisk

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.