- Kan lukte hudkreft

En elektronisk nese kan oppdage den vanligste formen for hudkreft, mener amerikanske forskere.

Nese
Foto: Scanstockphoto

En spesifikk lukt

Amerikanske forskere mener de har identifisert lukten av den vanligste formen for hudkreft, melder BBC News.

Hud hos friske og syke pasienter luktet markant forskjellig, og forskerne ved Monell Center i Philadelphia håper de har lagt grunnlaget for en ny, enkel diagnosemetode.

Sjekk føflekkene dine

Håper på elektronisk nese

Forskerteamet håper å utvikle en luktprofil for alle typer hudkreft, og at disse kan brukes til å utvikle en "elektronisk nese" som kan identifisere kreftsyk hud.

- Vi tror denne typen biomarkør kan brukes til å oppdage hudkreft raskt og uten inngrep, sa dr. Michelle Gallagher da hun presenterte resultatene onsdag.

Konsentrasjonen av ulike kjemikalier i huden endres ved hudkreft, og det er dette som forårsaker den spesielle lukten.

Trener opp hunder

Britiske forskere forsøker å trene hunder til å lukte kreft. Hundene blir trent til å oppfatte luktendring i urin, noe som kan indikere blærekreft.

De samme forskerne håper å kunne trene hunder til å oppdage prostatakreft og hudkreft på samme måte.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)