NRK Meny
Normal

- Jogg kvisen bort

Plukker du på kvisen, kan den etterspores i ett år.

Anne-Berit Eide
Foto: Christine Gulbrandsen / NRK

- Den letteste måten å beholde en kvise på, er å plukke på den, sier Anne-Berit Eide, daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk.

Når du plukker får kvisen bakterietilførsel - og blir garantert større enn om du hadde latt den være i fred. Det er også sikkert at den da vil være til sjeanse lenger.

- Du får stygge flekker i huden og du kan etterspore en bitte liten kvise et år etter at du har plukket på den, sier Eide.

Alle får det

Alle får kviser i blant, noen får mange og noen får få.

I tenårene er det vanlig å få ekstra mange kviser, fordi det dannes mange hormoner som herjer i kroppen. Hormoner gjør også at endel kvinner får litt kviser i forbindelse med menstruasjonen.

En kvise er en betennelse i en talgkjertel i huden. Talgkjertlene produserer nødvendig fett til huden, men av og til kommer det tilstoppinger i disse - og da dannes det kviser.

Kviser av mat?

Det er veldig omdiskutert mat og kviser henger sammen. Mange eksperter hevder at fet mat, søtsaker, melk og hvetemelsprodukter kan bidra til flere kviser.

- For meg er det veldig logisk med holdningen skitt inn, skitt ut. Bøtter du på med møkkamat, er det klart at det slår ut både i mage og hud, sier Eide. 

Hun mener huden påvirkes av både genetikk og livsstil.

Hudlege Ole Fyrand mener det kun er arvelige egenskaper som spiller inn.

Ole Fyrand

Hudlege Ole Fyrand mener det er ingen sammenheng mellom mat og kviser.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Bare tøys

- Det er overhode ingen sammenheng mellom mat og antall kviser. Dette er en misforståelse, sier hudlegen.

Fyrand tror misforståelsen henger sammen med at ungdommer får et økende antall kviser i puberteten, på et tidspunkt de også forandrer spisevanene sine.

- Ungdommen spiser mer søtsaker i denne peridoen, samtidig som de i denne perioden også får flere kviser. Noen tror at disse to faktorene henger sammen, sier han.

- Folk kan spise så mye sukkertøy, melk og brød de vil uten at det har innvirkning på kviser, sier Fyrand.

LES OGSÅ: Til krig mot søtsuget

 - Trening hjelper

Når du merker at en kvise er på vei ut, gjør du smart i å trimme litt, ifølge Eide.

-  Ta deg en joggetur, for da øker du blodsirkulasjonen. Drikk masse vann etter treningen. Når du så tar deg en varm dusj, skyver huden ut talgstoffene og kvisen forsvinner fortere, forklarer hudpleieren.

Men det er også viktig å rense huden ordentlig, både hver morgen og kveld. Gjør du ikke det, kan det lett dannes propper og betennelser - og dermed kviser.

Finner riktig ph-verdi

Det finnes mange hudpleieklinikker i landet, og det er mange måter å behandle problemhud på. Ved Oslo Hudpleieklinikk vektlegger de å finne riktig ph-verdi.

- Vi behandler kviser med produkter med lav ph-verdi, fordi disse hjelper til med å åpne talgkanalene i huden. Hemmeligheten er altså å finne den riktige ph-verdien for den enkelte hud, sier Eide. 

- Men du kan ikke forvente at alle kviser forsvinner helt. I noen perioder er huden finere enn i andre perioder.

LES OGSÅ: Rynkekrem som virker?

Får du unormalt mange kviser, er det en sjanse for at du sliter med sykdommen acne vulgaris. Dette skyldes hormonell ubalanse og blir gjerne behandlet med antibiotika eller andre legemidler. Spør fastlegen din om råd.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.