NRK Meny
Normal

- Jeg trodde ikke bob var en idrett

De fleste av oss tror det krever lite annet enn mot å kjøre bob. Bedre puls-deltaker Jostein fikk sjokk da han satte utfor for første gang.

Video jostein-bob-140410-pu

- Det var ren, skjær smerte. Det fantes ikke gøy, sier Jostein B. Ananiassen om sin første bobtur. Bli med på turen her!

Jostein B. Ananiassen

Etter grundige tester, fikk Jostein B. Ananiassen beskjed om at han hadde talent for bob. Treningen ble ganske annerledes enn han hadde forventet.

Foto: Ole Kaland
Jørn Stian Dahl

Jørn Stian Dahl fikk oppdraget med å gjøre en dvask biker om til en topptrent bob-utøver.

Foto: Randi Helland / NRK

Før Bedre puls-deltaker Jostein B. Ananiassen ble tvunget til å trene bob, hadde han det samme inntrykket av sporten som de fleste av oss.

- Jeg tenkte det var umulig at jeg skulle få bob som min idrett. Det er jo ikke noe man kan trene til på den måten, trodde jeg. Dæven, så feil jeg tok, sier Jostein til NRK.no.

Selv om trener Jørn Stian Dahl hadde gjort sitt beste for å forberede ham på det som ventet, opplevde han den første turen som et sjokk.

- Jeg ante ikke hva jeg gikk til, jeg hadde ikke snøring. Boben er en metallkasse, det finnes ikke fjæring. I de verste svingene hørte jeg ryggraden knake, forteller Jostein.

Gjennom det siste halvåret har han gått ned over 20 kilo.

Krever mye av kroppen

Jørn Stian Dahl er en av Norges mest rutinerte bobkjørere, og var på OL-laget i Nagano i 1998. Han har hatt treneransvar for Jostein gjennom Bedre puls-sesongen.

- For å bli en god utøver, må du være både sterk og rask. Man må være i god form for å kjøre, ikke bare for å løpe raskt i starten, men for å tåle belastningen på vei ned, forteller han.

De fleste av oss har kanskje et inntrykk av at bobkjørerne bare sitter oppi boben og håper det beste. Men sannheten er at kroppen må jobbe hardt.

- Før hver kurve, må du fylle lungene med luft og stabilisere med magen og korsryggen. Bobkjøring ligner litt på det å kjøre jagerfly, bortsett fra at vi ikke har beskyttelsesdrakter. I kurve 13, har du et trykk på nakken som tilsvarer fem ganger din egen vekt.

- Ikke nubbetjangs

Den første turen i boben var det ikke mulig for Jostein å henge med i svingene.

- Selv om jeg hadde gått gjennom alle svingene mange ganger, gikk turen så fort at jeg ikke klarte å spenne musklene fort nok før svingene. Jeg rakk det ikke, jeg hadde ikke nubbetjangs, forteller han.

Første tur satt han også på firerplassen, bakerst i boben. Det er den tøffeste plassen å sitte.

- Jeg hadde jo hørt at det var sånn, men jeg trodde ikke helt på det. Faktum er at det er ekstremt stor forskjell bare på plass nummer tre og fire i boben. Det er mye større krefter i sving bakerst.

Her kan du se hva Jostein har gjort for å trene kondisjonen.

Fantes ikke gøy

Da den første turen var overstått, og Jostein fikk et kamera opp i ansiktet med et spørsmål om hva han følte, var det absolutt ingen lykke å spore.

- Hvis det hadde vært andre omstendigheter, ville jeg gitt meg etter den ene turen. Jeg var så skremt, det var en slags nær-døden-opplevelse. Det var ren og skjær smerte, og det fantes ikke gøy, sier han.

- Selv om turen ned bare tar ett minutt, er det utrolig hvor sliten man blir av det. Etter fire turer den første dagen, var jeg helt gåen.

Men Jørn Stian fikk rett. Etter 4-5 turer begynte opplevelsen å endre seg.

- Da vi kjørte finaleturen under NM, var det som om turen gikk mye saktere. Da hadde jeg kommet opp på et nivå hvor jeg klarte å henge med og telle svingene.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.