- iPod kan påvirke pacemakere

Den populære mp3-spilleren kan være farlig for folk med pacemaker, antyder ny studie.

Apple iPod Nano
Foto: PAUL SAKUMA / AP

De populære mp3-spilleren iPod kan påvirke implanterte pacemakere, slik at de fungerer dårlig, melder Reuters .

Ifølge en studie av en 17 år gammel amerikaner, forstyrrer iPoden nemlig det elektromagnetiske utstyret som overvåker hjertet.

Jay Thaker, den unge forskeren, samarbeidet med flere hjertespesialister i forskningsarbeidet sitt og presenterte studien på Hearth Rhythm Society's årlige møte torsdag.

Frykter feilbehandling

- Pacemakeren lagrer hjerterytme-historikken. Hvis en lege går tilbake i pasienthistorikken, kan legen tro at pasienten har hatt unormal hjerterytme, sier Thaker til HealthDay .

En fare med det er at pasienten kan bli feilbehandlet.

- Og hvis iPoden kan føre til at pacemakeren stopper helt, kan det være veldig farlig for de som er fullstendig avhengig av pacemakeren, sier Thaker.

Pacemaker stoppet

Den unge forskeren testet effekten av iPoden på 100 pacemaker-pasienter med en gjennomsnittsalder på 77 år.

Elektroniske forstyrrelser ble oppdaget i halvparten av tilfellene når iPoden ble holdt mellom fem og ti sekunder bare fem centimeter fra pasientens bryst.

I noen av tilfellene påvirket mp3-spilleren pacemakeren når den ble holdt så mye som 36 centimeter fra brystet. 

Forstyrrelsene førte til at pacemakeren leste hjerteterytmen feil, og i et tilfelle stoppet pacemakeren å virke. 

- Høres utrolig ut

- Min umiddelbare reaksjon er at det høres helt utrolig ut og jeg tror ingenting på det i utgangspunktet, men det er med forbeholdet om at jeg ikke har sett studien, sier Øystein Jensen, sjef ved medisink teknisk avdeling ved Rikshospitalet.

Han forklarer at pacemakeren går i standby mode hvis den opplever forstyrrelser, og den slutter ikke å virke hvis den blir utsatt for stråling utenfra.

- En ipod er et instrument som har veldig lite energi, bare miliwatt, mens mobil har tre watt. Denne effekten er mye, mye større – og selv mobilen er rimelig sikker når det gjelder pacemaker. 

Thaker konsentrerte seg kun om  iPoden og testen ingen andre mp3-spillere.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.