- Ikke selg naturen

Gerd Liv Valla liker ikke at rikinger kan kjøpe opp den mest attraktive naturen og så stenge andre ute fra jakt og fiske.

Gerd-Liv Valla
Foto: NRK

Den tidligere LO-lederen har denne uka på nytt vært mye i media, og mandag kommer hennes egen bok - om oppturer og nedturer.

Friluftsmagasinet har invitert frilufts-glade Valla på en tur rundt Sognsvann.

Valla sier til Friluftsmagasinet at den rød-grønne regjeringa bør se nærmere på oppkjøp av naturen.

Solgte «indrefileten»

Politikerne må hindre at folk flest blir stengt ute fra noe av den fineste naturen vi har her i landet. «Indrefileten» Vestre Vollane er et eksempel: En rik forretingsmann fikk konsesjon for kjøp av en eiendom på Hardangervidda for 113 millioner kroner.

HØR: Valla om rikinger som kjøper naturen

 

- Det er like ille dersom store selskaper kjøper de beste laksestrekningene i elvene våre, sier Gerd Liv Valla.

På tur rundt Songsvann

Gerd Liv Valla er kjent i området ved innfallsporten til Nordmarka i Oslo. Det var her hun gikk på tur med Jens og la politiske slagplaner. Ja, noen sier at det var hun som bestemte. Hun blei kalt «overstatsministeren».

Så kom det bitre fallet og hun måtte gå av. Hvem hennes fiender var, kommer i boka på mandag.

Gerd Liv Valla har falt før det. Hun brakk ryggen på en skitur i Nordmarka og har gått med krykker siden.

Friluftsmagasinet er med på tur for første gang uten krykker. Ikke lange turen. Og det går smått på stien ved Sognsvann. Det har vært mange turer - ikke minst på ski.

Lærte mye av Gro

Gro Harlem Bruntland var hennes arbeidsgiver i flere år. Valla var både rådgiver og statssekretær.

- Husker en gang da datteren min og jeg var invitert på hytta til Gro på Mylla lenger nord i marka. Gro hadde også med seg flere fra familien. Søndag måtte alle på tur. Med niste, smurte ski og ekstra med klær. Her skal det trimmes! I beste Gro-stil. Jeg lærte mye av Gro - ikke minst å sette krav.

Fra Korgen til Blindern-campusen

Gerd Liv Valla er et friluftsmenneske. Det blir en når en kommer fra en liten gård i Nordland. Gikk på ski til skolen, var med på fisketurer, men jakt var forbeholdt menn, sier hun.

- Men rype og hare var godt. Bortsett fra blyhagl mot plombene i tenna.

Nå gleder hun seg til alle skiturene til vinteren. Om det bare blir snø. Gerd Liv Valla takler våt snø. Hun er vant med å smøre med rødt. Blir det kaldt blander hun med grønt.

- Da blir det rødgrønt. Det er en fin farge, sier Gerd Liv Valla.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.