- Ikke oppbevar medisiner på badet

Fukt og varme kan endre virkningen av medisinene, advarer professor.

Medisinskap

Badet er ikke et godt sted å oppbevare medisiner.

Foto: AUDUREAU AURELIE / Colourbox

Medisinskap

Heng medisinskapet på soverommet eller et annet vanlig rom, råder professor Hanne Hjorth Tønnesen.

Foto: igor terekhov / Colourbox

Du er kanskje blant de som har medisiner i et skap på badet?

Det kan få konsekvenser du ikke tenker over. Og enda verre er det hvis de ligger i en boks på hylla over lysstoffrøret - eller rett under.

– Fukt, temperatur og lys kan gi medisiner utilsiktede virkninger. I tillegg kan effekten av medisinene bli dårligere, advarer professor Hanne Hjorth Tønnesen ved Institutt for farmasi ved Universitetet i Oslo.

– Det er viktig å sjekke på pakken hvordan legemidler skal oppbevares, sier hun til NRK.no.

Legger dosetten i vinduskarmen

Men badet er ikke det eneste stedet i huset som ikke bør være oppbevaringssted for medikamenter.

– Eldre som får medisiner i dosetter for en uke eller flere av gangen, plasserer ofte esken i vinduskarmen på kjøkkenet. Der bør de definitivt ikke ligge, mener Hjorth Tønnesen.

– Skal du oppbevare medisiner på kjøkkenet, bør de i hvert fall ligge inne i rommet. I vinduskarmen kan det bli veldig varmt, sier hun videre.

Hun understreker at det selvsagt vil være forskjell på hvor utsatt medikamenter er for ytre påvirkning. Ikke bare er det forskjeller fra medikament til medikament, det spiller også en rolle hva slags pakning de ligger i.

– Medisiner som ligger i brett med aluminiumsfolie på begge sider er bedre beskyttet enn tabletter i en boks med skrulokk. Men en tablettboks beskytter bedre enn brett med plast på den ene siden, sier hun.

Unngå bilen hvis mulig

I Tyskland har det vært gjort undersøkelser i forbindelse med at utrykkende leger ofte hadde medisiner på dashbordet. Det viste seg ikke å være særlig lurt.

– Unngå for all del dashbordet. Der kan det bli opptil 60-70 grader noen ganger, opplyser Hjorth Tønnesen.

Medisiner bør heller ikke ligge i bagasjerommet på bilen, der det kan bli varmt om sommeren og kaldt om vinteren.

– Noen medisiner tåler ikke varme, andre tåler ikke kulde. Les på pakningen og bruk sunn fornuft, råder hun.

Best på soverommet

Det beste stedet å oppbevare medisinene, er på soverommet.

– Der er det ofte kjølig og jevn temperatur, så et skap eller en skuff der er et godt sted for de fleste medisiner - med mindre de skal oppbevares i kjøleskap eller fryser selvfølgelig, råder Hjorth Tønnesen.

Også andre vanlige rom i huset er bra. Men unngå å plassere dem rett over eller rett under varmekilder.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.