Hopp til innhold

- Ikke legg ut badebilder på nett

Det har nesten blitt for enkelt å legge ut feriebilder av barna på Facebook og andre nettsider. – En truse kan lett fjernes. Og bilder av barn som spiser is kan også manipuleres, forteller rådgiver i Datatilsynet.

Strand

Er dette bildet trygt å publisere på nett? Det er bra at man ikke ser ansikter, og barna er i bevegelse. Men hovedregelen er å ikke legge ut bilder av lettkledde barn, i alle fall ikke med navn knyttet til bildene.

Foto: Colourbox

Bør du gå gjennom feriebildene du har lagt ut på nett på nytt?

I disse dager florerer det av feriebilder på Facebook og blogger. Det er ikke måte på hva du får vite om ferielivet til folk du kjenner – og ikke kjenner.

Guro Skåltveit

Guro Skåltveit, informasjonsrådgiver i Datatilsynet.

Foto: Datatilsynet

Noen ganger legger folk rett og slett ut flere bilder enn det de bør. Ikke bare fordi du blir lei av å se det førtiende bildet fra stranden i Danmark, men fordi badebilder kan misbrukes.

– En hovedregel er at lettkledde barn ikke har noe på nettet å gjøre. Det er søtt med barn i strandkanten, men må du legge ut et nærbilde? Legg i det minste ut et bilde som er tatt langt unna, råder Guro Skåltveit, informasjonsrådgiver i Datatilsynet, til NRK.no.

Manipulerer uskyldige bilder

Sjansen for at feriebildet av akkurat ditt barn skal bli misbrukt, er ikke så stor. Men det kan skje.

– En bitte liten andel av i utgangspunktet uskyldige bilder, blir misbrukt. Og er man den som opplever det, er det garantert ikke noe moro, forteller Guro Skåltveit.

Bildemanipulasjon av uskyldige badebilder kan skje på ulike måter.

– Ansiktet til barnet kan for eksempel bli klippet inn i et annet bilde. Og man tenker heller ikke på at bilder av barn som spiser is, kan misbrukes. Men av og til er det dessverre slik, opplyser rådgiveren i Datatilsynet.

– Ikke vær naiv

John Ståle Stamnes er gruppeleder hos KRIPOS. Han ser at de mest uskyldige barnebilder blir manipulert, og dukker opp igjen i helt andre og mindre uskyldige sammenhenger.

Stamnes advarer mot naivitet, og mener at vi alle bør bli flinkere til å ta nødvendige forholdsregler for å hindre misbruk.

– Med dagens teknologi er det heller ikke noe problem å fjerne den vesle trusa, sier Stamnes i brosjyren I beste mening.

De som ser etter bilder for å misbruke dem i andre sammenhenger, leter rundt på ulike nettsider og plukker vilkårlig. Det eneste kravet er at bildene er av god bildemessig og teknisk kvalitet, forteller Stamnes i KRIPOS videre i brosjyren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vern om barnas privatliv

I tillegg til at det er fare for at barnebilder på nett kan bli misbrukt, bør du også tenke på barnas privatliv. Er det morsomt for dem at de i tenårene kan finne barnebilder av seg selv på nett der de gråter, er snørrete eller søler?

– Spør deg selv: Ville du selv lagt ut bilder av deg selv i en slik positur? Foreldre bør vurdere om barna i ettertid vil være stolte av bildene de legger ut på nett, sier Kari Stenquist, rådgiver i Barneombudet, til NRK.no.

– Er det egoistisk av foreldre å publisere barnebilder på nett?

– Om det er egoistisk eller om det er for barnas skyld, har jeg ingen formening om.
Vi er stolte av barna våre, og vi ønsker jo bare å vise omverdenen hvor flotte de er, sier Stenquist i Barneombudet.

Brosjyren I beste mening utgitt av Datatilsynet, handler derfor om akkurat dette. Foreldre vil barna det beste, men likevel kan det komme helt feil ut når bilder blir tilgjengelig for alle.

– Venner seg til å bli publisert

Datatilsynet råder deg videre til å tenke over hvor publisert ungen din blir hele tiden.

– Det har blitt så lett å legge ut bilder av barna i alle mulige situasjoner. Og det er ikke bare foreldre som publiserer bilder, også barnehager, venner og besteforeldre er ivrige på nett. Da blir det veldig mange publiserte bilder av barnet til slutt, forteller Guro Skåltveit i Datatilsynet.

– Når barnet venner seg til å være publisert hele tiden, blir det problematisk når de plutselig kommer og vil lage sin egen nettprofil om få år. Skal du plutselig nekte dem å legge ut bilder av seg selv da? Vi bør tenke litt på hva slags barn vi oppdrar, fortsetter Datatilsynets rådgiver.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)