NRK Meny
Normal

- Ikke fjern ørevoks

Kast q-tips i søpla og la ørevoksen få falle ut av seg selv, er ekspertrådet.

Q-tips
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De færreste av oss vil vel la andre se ørevoks piple ut av øregangene våre, men kanskje burde vi overkomme denne frykten for å se "ustelt" ut.

Nye amerikanske retningslinjer for ørevoksfjerning oppfordrer i alle fall til å la ørene ordne opp selv.

Ørevoks beskytter og smører øregangen og bekjemper bakterier i øret. Den fører med seg døde celler og hår, og faller til slutt ut av øret som ganske tørre klumper. Før det kommer så langt, har de fleste vært frampå med bomullspinner - eller enda verre, fyrstikker og hårnåler.

Noen skal likevel fjerne voksen

Problemet med fjerning av ørevoks på hjemmemåten, er at ørevoksen lett samler seg opp inni øret og fører til problemer som kløe, trykk, smerte, vond lukt, øresus og i verste fall reduksjon av hørselen. Særlig eldre mennesker har lett for å få tette øreganger.

Ørevoks kan være årsak til svimmelhet

Hvis man har problemer som følge av ørevoks, særlig da ved at det tetter til øregangen, må voksen fjernes. Dette gjøres vanligvis enkelt ved å dryppe øredråper i øregangen. Dråpene myker opp voksen, slik at ørene klarer jobben selv.

Man kan også få hjelp hos lege til å fjerne voks som har proppet seg til.

Les også: Så mye skader iPod hørselen din...

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.