- Hyllebær holder forkjølelsen unna

Jan Erik og Anne Brit Tangen bruker begge mye tid i skogen. Nå om dagen er det bærplukking. Særlig tyttebær. Det betyr flere 10-litere som røres, syltes og fryses.

Jan Erik og Anne Brit Tangen på bærplukking
Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

- Jeg bruker til og med tyttebærsyltetøy til fisk, sier Jan Erik som er «sjefsplukkeren». Han gir seg ikke før plastbøtta er full - uansett vær.

Blåbær
Foto: Bjørg Hernes

Kona Anne Brit er sjefen på kjøkkenet når bæra skal stelles med og lagres for vintermånedene.

Fuglene tar blåbæra

Blåbær har det vært lite av i år, og det går ut over epler og hagebær.

- De kommer i horder og forsyner seg, sier Jan Erik som er ornitolog og unner fuglene alt godt. Les også: Oppskrifter med blåbær.

To frysebokser til bær

Men hyllebæret - det pensjonist-ekteparet dyrker i hagen bør fuglene helst la være i fred. Det er nemlig grunnlaget for å holde forkjølelses-bakteriene borte.

- Kjenner vi bakteriene kommer, drikker vi hyllebærsaft. Nesten bestandig forsvinner forkjølelesen før den har satt seg i kroppen. Garantert, sier de to som kanskje er siste generasjon som har to frysebokser til bær.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)