NRK Meny
Normal

- Ha egne spilldager for barna

Trine Grung ønsker at barna skal mestre både data og nett, men praktiserer streng nettoppdragelse. Her gir hun tips til foreldre med nettfrelste barn.

Dataspill på gutterommet

Trine Grung anbefaler at barna får spille en dag i uka, for eksempel søndag. Da unngår man at det sklir helt ut - og så blir det litt ekstra stas for barna når de endelig får spille igjen.

Foto: SCANPIX

Trine Grung

- Innfør regler tidlig, vær konsekvent og ta bort alt av nett og data en periode hvis reglene brytes, råder Trine Grung.

Foto: Trine Grung
– Vi har så strenge regler at jeg kalles «gatas skrekk», ler Trine Grung.

– Og det er viktig at reglene kommer tidlig.

Trine Grungs råd er oppsummert i faktaboks til høyre. Under er Barnevakten sine, en organisasjon som gir råd om barn og medier (se faktaboks til høyre).

Forteller barna om farene som truer

Trine Grung har gjort bloggingen til karriere og er kreativ leder i Chills AS, som tilbyr rådgivning og kurs for bedrifter i sosiale medier. Hun er opptatt av at barna blir dyktige på nett, men er også opptatt av å beskytte dem.

– Jeg forteller barna mine at det er mange rare mennesker der ute - og spesielt på nettet. De må vite at det finnes pedofile og hva det gjør med barn. Jeg er helt åpen og ærlig, så de vet hvilke farer som truer.

– De skal leke, være kreative og kose seg, men det er også viktig å gjøre andre ting enn å sitte foran skjermen.

Her er Barnevaktens spillgavetips.

Egne spilldager

Trine Grung lar barna spille dataspill kun én dag i uka, for eksempel søndag.

– Da unngår man at det sklir helt ut og blir hele dagen - og så blir det litt ekstra stas for barna når de endelig får spille igjen, sier hun til NRK.no.

– Ikke la dem spille spill i det hele tatt som er over egen aldersgrense. Hos oss er voldelige spill dessuten konsekvent forbudt - jeg ser ikke vitsen i at barna mine skal leke krig.

Ønsker barna seg et dataspill, er Trine Grungs tips å ta dem med i butikken og spille med dem der - så ser man fort om spillet er noe som passer eller ikke.

Les også: Foreldre aner ingenting om barnas dataspill

Sitt sammen med barna

Det skal ikke være snoking, men man må følge med på hva barna gjør. Hvis de bruker Facebook eller Go Supermodel anbefaler kjendisbloggeren at man sitter sammen med dem - til en viss alder.

– Det er viktig at barna føler de har sin private sfære, men det er like viktig å følge med, sier Trine Grung.

– Jeg har innloggingen til datteren min (snart 11 år) på Go Supermodel, mens sønnen min (13) får litt privatliv på Facebook - her nøyer jeg meg med å være venn. Mye handler om å ha en god dialog med barna sine; ikke stå over med pekefinger, men spør dem hva slags folk de får meldinger fra og så videre.

Tringe Grung anbefaler dessuten at man oppfordrer til bruk av data i stua eller der man oppholder seg sammen, selv om barna har fått laptop.

Les også: Sex på nettsted for barn

Følge med på loggen på PC/Mac

Hver PC og Mac loggfører nettsidene som surfes på, og her kan du lett se hva slags sider barna surfer på når du ikke følger med, så lenge de ikke har lært seg å slette loggen.

– Googles «barnesikring» er grei, men det er viktigere å sjekke loggen, for de kommer seg alltid rundt «barnesikringen» hvis de vil det.

– Så må man huske på at barna på ett eller annet tidspunkt også lærer seg å slette loggen, ler hun.

Trine Grung minner om at det også surfes og spilles på smarttelefoner og at barna mister viktige timer på øyet med mobil i senga.

Les også: Ta kontroll over ditt barns nettbruk

Finn måter for positiv bruk

Mange nettsider er pedagogisk lagt opp for barn, men det gjelder å bruke dem på riktig måte.

– Hvis man følger med, vil man også fort skjønne hva de unge liker og ikke, sier Trine Grung.

– Dermed kan man også finne ut hvordan de kan bruke nettopp de sidene de liker på en konstruktiv måte.

Kjendisbloggeren er i det store og hele veldig positiv til at barna er på nett - hun har til og med kjøpt egne domener til dem, siden hun mener at yrkeslivet kommer til å snu seg enda mer mot nett.

Her er NRKs nettsider for barn.

Ta bort alt hvis regler brytes

Trine Grung understreker at det gjelder å være konsekvent og at regler får liten verdi hvis det ikke skjer noe når de brytes.

– Hvis reglene du har laget brytes, så ta bort alt av nett og data i for eksempel en uke. Da får du barn som følger reglene, sier hun.

– Jeg er veldig streng, men til gjengjeld finner vi på mye morsomt sammen også.

Se «Puls» om digitalt samliv på NRK1 i kveld, klokka 19:45.

Har du noen råd eller erfaringer du vil dele med andre foreldre? Diskutér under.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.