- Ginseng krydrer sexlivet

Glem sjokolade – det er ginseng og safran som får fart på sexlivet, skal vi tro en kanadisk studie. Norsk legemiddelekspert er skeptisk.

barbie sex

Ginseng kan krydre sexlivet, ifølge ny studie, men har også enkelte bivirkninger man bør kjenne til.

Foto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jakten på det ultimate afrodisiakum fortsetter. Og mens det tidligere har vært sverget til sjokolade og vin, er det ginseng og safran som nå anses å være ytelsesvinnerne, ifølge vitenskaps-nyhetsbyrået Eurekalert.

Funnene er gjort i en omfattende undersøkelse ved universitetet i Guelph i Kanada. Professor Massimo Marcone og masterstudent John Melnyk har gått gjennom tidligere studier av naturlige afrodisiakum – og sammenfattet funnene.

– Dette er den mest detaljerte studien på feltet til nå, sier Massimo Marcone til Eurekalert.

Ginseng, som betyr «mann-rot», har blitt brukt som naturmiddel i mange tusen år i Kina, blant annet for å øke utholdenheten, konsentrasjonsevnen og motstanden mot stress.

Middelet har også blitt brukt for å «forbedre velvære» og for å hindre nedsatt ytevne når man blir gammel, ifølge lommelegen.no, men det er først nå dette med yteevnen slås fast gjennom forskning.

Nett-TV: Se hvordan du kan finne ginseng selv i «Ut i naturen»

Vin reduserer yteevnen

Foruten ginseng og safran, fant forskerne en positiv effekt ved blant annet yohimbin, en naturlig kjemikalie fra yohombin-trær, som vokser vilt i Vest-Afrika.

Og også en brasiliansk plante ved navn muira puama og en sennepsplanten maca root fra Andes-fjellene kan gi økt seksuell ytelse, ifølge studien.

Forskerne understreker at man gjerne må fortsette å putte i seg sjokolade og vin, men at eventuell økt ytelsesevne er innbilt. Vin kan endog redusere evnen til å prestere i senga.

Når det gjelder et mye brukt potens-naturmiddel basert på billen «spansk flue», viste undersøkelsen at det ikke bare ikke virker, men i enkelte tilfeller virker mot sin hensikt – og kan være giftig.

Les også: Spis deg til bedre sex

– Behov for naturlige produkter

Manglende prestasjonsevne behandles i dag med syntetiske medisiner, som sildenafil (solgt som Viagra) og tadalafil (Cialis)

Medisinene kan gi hodepine, muskelsmerter og synsforstyrrelser og kan dessuten være farlig i kombinasjon med andre typer medisiner.

Medisinene øker videre bare potensen – ikke lysten – og hjelper derfor ikke folk med lav sexlyst.

– Det er behov for naturlige produkter som forbedrer sexlivet uten de negative bivirkningene, sier John Melnyk til Eurekalert.

Les også: Energi og hetetokter på flaske

– Skeptisk

Cecilie Sogn Nergård er seniorrådgiver ved regionalt legemiddelinformasjonssenter (Relis Sør-Øst) ved universitetssykehuset Ullevål. Hun har sett det som er lagt ut på internett om studien – og er skeptisk.

– På bakgrunn av den dokumentasjonen som foreligger er jeg skeptisk til det, og synes grunnlaget er for tynt til å kunne anbefale bruk av ginseng for økt potens, sier hun til NRK.no.

Nergård understreker at også naturmidler har bivirkninger.

– Kort tids bruk av ginseng tåles vanligvis godt, men noen pasienter kan få bivirkninger. De vanligste er magesmerter, oppkast, diaré, hodepine og problemer med å sove. Og noen kan også reagere allergisk med utslett og kløe, sier hun.

Bekymring knyttet til at ginseng kan ha hormonlignende effekter gjør dessuten at naturmiddelet ikke anbefales brukt sammenhengende over lang tid.

– Safran har generelt lite bivirkninger ved bruk av mengder som benyttes i matlaging, men inntak av større doser kan gi tørrhet i munnen, svimmelhet og kvalme – og i verste fall gulsottlignende symptomer, sier Nergård.

Les også: Å trene bekkenbunnsmusklaturen kan et bedre sexliv

Nett-TV: FBI om omstridte naturmidler

- Kan være tilsatt ulovlige legemidler

En utfordring ved naturmidler knyttet til økt yteevne i senga er dessuten at det ofte er vanskelig å finne fullstendig innholdsdeklarasjon.

– I enkelte tilfeller kan det være tilsatt legemidler ulovlig, sier den norske legemiddeleksperten til NRK.no.

– Dette har vi mange eksempler på, og det kan være direkte livsfarlig å innta disse produktene.

Naturmidler kan dessuten påvirke bruk av andre medisiner i form av økt eller nedsatt effekt.

– Man bør helst informere legen sin dersom man tyr til naturmidler i tillegg til foreskrevne medisiner, sier Nergård.

Legemiddelverket har flere ganger gått ut og advart mot naturlige potensmidler.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.