Hopp til innhold

- Gendoping er mulig

Ifølge dansk gen-forsker eksisterer nå teknikken og redskapene til å fremstille gendoping.

Vaksine
Foto: ScanStockPhoto

Det er allerede laget potensielle gendoping-preparater, sier gen-forsker Peter Holst ved Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunulogi i Danmark. 

- Hvis jeg fikk i oppgave å fremstille et riktig velfungerende gendopingmiddel, ville det vært klart innen et år, sier Holst til det danske tidsskriftet Ingeniøren.

Har fryktet det lenge

Det ingernasjonale antidopingbyrået, WADA, har lenge fryktet gendoping og allerede i 2003 ble det ført på dopinglisten. 

De fleste har vært overbevist om at det bare er et tidsspørsmål før uærlige idrettsutøvere utvikler teknikker som gjør det mulig å benytte seg av gendoping.

Den danske gen-forskeren mener nå teknikken er på plass.

Setter inn ønskede gener

Gendoping går ut på å bruke genteknologisk metode for å tilføre fremmede eller manipulerte gener inn i en uttøvers kropp.

Disse genene skal igjen hjelpe utøveren til å bli sterkere eller mer utholdende.

Dopingen kan skje ved å sprøyte genetisk materiale inn i kroppen, for eksempel i en muskelcelle.

Gendopingen kan også være å overføre virus eller bakterier der det normale arvematerialet er byttet ut med et ønsket materiale, eller ved å sette inn genmodifiserte celler i en idrettsutøver.

- Kroppen gjør jobben

Med gendoping trenger ikke juksemakerne å tilføre dopet jevnlig. Det holder at man tilsetter kroppen et gen som fortsetter å produsere de ønskede stoffene.

- Fordelen er at man slipper å ta jevnlige sprøyter med for eksempel EPO,  men lar kroppen produsere dette selv. Man bruker midler til å regulere når man vil dette skal skje. Kroppen gjør jobben i større grad, sier Per Wiik Johansen, overlege og medisinsk sjef i Antidoping Norge.

WADA sliter

Idag er det vanskelig å spore utøvere som benytter seg av gendoping, ettersom genene eller veksthormonene er kroppens egne og ikke kan spores i dagens dopingtester.

Les også: WADA frykter gendoping

Men eksperter i WADA tror det i løpet av et par år vil bli mulig å avsløre gendoping gjennom blodprøveanalyser og urinprøver.

WADA sponser i tillegg flere forskningsprosjekter som forsøker å spore gendoping.

Farlige bivirkninger

Wiik Johansen tror gendoping kan bli vanlig, til tross for bivirkningene.

For det er nemlig knyttet alvorlige helserisikoer til gendoping. Det gir blant annet fare for nydannelse av sykdomsfremkallende virus, svultstutvikling, hjerneslag, hjerteinfarkt og influensalignende symptomer.

Wiik Johansen påpeker at bivirkningene avhenger av hva slags gen som er innført i kroppen.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)