- Går du fort, lever du lenger

Eldre mennesker som går fort, har opptil 91 prosent sjanse for å leve ti år ekstra, viser ny storstudie.

Ungdom

Over 34.000 eldre mennesker er med i undersøkelsen. For kvinner, var det hele 91 prosent større sannsynlighet for å leve ti år til for dem som gikk fortest. Illustrasjonsfoto.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rusler du, eller er du mer den småløpende typen? Gangfarten sier mye om helsen din, ifølge en ny amerikansk studie.

Forskere ved blant annet universitetet i Pittsburgh har fulgt over 34.000 eldre menn og kvinner i en periode fra seks til 21 år. Deltakerne har vært fra 65 år og oppover. Ekspertene har sammenlignet hvordan eldre mennesker går, med hvor lenge de lever.

Og resultatet er: Går du fort, lever du lenger, skriver svenske Aftonbladet . Studien er publisert i tidskriftet Jama , The Journal of American Medical Association.

91 prosent større sjanse for ti år til

Gjennomsnittet var en gangfart på 0,92 meter i sekundet (3,3 km/t).

Forskerne konkluderer med at ganghastighet på over 1 meter per sekund (3,6 km/t) antyder at personen kommer til å leve lenger enn gjennomsnittet.

En hastighet på over 1, 2 meter i sekundet (4,32 km/t) kan tyde på at man kommer til å leve spesielt lenge.

  • For de som gikk langsomst, var sannsynligheten for at en mann på 75 år skulle leve i ti år til, på 19 prosent.
  • For menn med høyest gangfart, var sannsynligheten for ti år lengre levetid 87 prosent.
  • For kvinner var de tilsvarende tallene 35 prosent for de mer saktegående, i forhold til hele 91 prosent sannsynlighet for å leve i ti år til for dem som gikk fortest.

Levealderen øker i Norge. I 2009 registrerte Folkehelseinstituttet de høyeste tallene over forventet levealder ved fødselen som noen gang er notert; 83,1 år for kvinner og 78,6 år for menn. Menn med høyere utdanning har nå lenger forventet levealder enn kvinner med grunnskoleutdanning.

Jørgen Skavlan: Fysisk aktivitet lønner seg

Forskerne foreslår nå at man skal innføre en gangtest for eldre, for å sjekke pasientens helsestatus.

Jørgen Skavlan

Allmennlege Jørgen Skavlan.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Ganghastigheten er også enkel å måle, sammenlignet med mange andre undersøkelser – hvem som helst kan utføre testen ved å ha en fire meters gangvei og en stoppeklokke, skriver The Journal of American Medical Association.

- At gangfarten sier mye om helsen, stemmer bra med mine erfaringer. En grunnsetning for eldre i forhold til å beholde en god helse, er å være i fysisk aktivitet. Passivitet indikerer det motsatte, sier allmennlege Jørgen Skavlan til NRK.no.

- Å forbli vital og aktiv som gammel, lønner seg helt klart. Og fysisk aktive mennesker som har mye å holde på med, har gjerne en rask gange, forsetter Skavlan.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)