NRK Meny
Normal

- Fødende kvinner skal få banne

Jordmorforeningen reagerer kraftig på at en jordmor skal ha nektet banning på fødestua.

Sint kvinne
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Et foreldrepar har klaget inn jordmor til Helsetilsynet etter at hun skal ha nektet kvinnen å banne under fødselen. Ifølge klagen skal jordmora ha sagt at kvinnen fortjente en tøff fødsel ved å påkalle djevelen, og oppfordret henne til å be til Gud for at fødselen likevel skulle gå bra.

Det var under uutholdelige smerter at kvinnen skal ha utbrutt: "Faen i helvete, det er så jævlig låkt". Jordmorforeningen mener dette er langt innenfor det en jordmor skal tåle.

- Det å føde er en så voldsom opplevelse at kvinner sier ting de vanligvis ikke ville sagt. Det skal vi tolerere - nesten uansett, sier leder Marit Heiberg.

- Langt utover vår etikk

Leder i Jordmorforeningen Marit Heiberg understreker at hun bare kjenner til denne saken gjennom mediene, og at hun ikke kjenner detaljene. Men hun er klar på at toleransen skal være større på en fødestue.

- Vi er der for å hjelpe fødekvinnene. Vi skal både respektere deres religion og livssyn og unngå å prakke vårt eget syn på de fødende. Hvis det som kommer fram i saken er riktig, går det langt utover våre etiske retningslinjer, sier Heiberg.

- Hva hvis jordmor mener at hun ikke kan gjøre en god jobb under slike utbrudd?

- Såpass profesjonelle må vi være. Jeg har selv jobbet sammen med gamle misjonærer på fødestuen. Vi må tenke på hva som ligger bak uttrykksmåtene der og da. Jordmødre biter i seg mye både støtt og stadig, sier Heiberg.

Helsetilsynet i Møre og Romsdal har opprettet tilsynssak mot jordmora.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.