Hopp til innhold

- Fisk er kanskje ikke så sunt

Jo mer fisk grønlendere spiser, desto mer øker risikoen for blodpropper, viser ny dansk undersøkelse. – Spekulativt å si at fisken alene kan være årsak til dette, sier forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet Janneche Skåre.

Fisk

Forskerne bak undersøkelsen mener at kostrådene om fisk skal revurderes.

Foto: Sunniva Bærug / NRK

Spis fisk to til tre ganger ukentlig, er Helsedirektoratets kostholdsråd. Ny forskning fra Aalborg Universitetshospital viser imidlertid at fisk ikke beskytter mot blodpropper i hjertet. Forskerne mener å ha påvist at en fiskerik kost øker inflammasjon, som igjen kan øke risikoen for blodpropp i hjertet, melder politiken.dk

– Resultatet er stinkende sikkert: Den tradisjonelle grønlandske kost med masse fisk øker inflammasjonen. Det er stikk motsatt av det vi forventet. betennelser og blodpropper henger sammen. Jo mer inflammasjon, jo høyere forekomst av blodpropper, sier Stig Andersen, leder av Center for Grønlandsforskning på Aalborg Universitetshospital, til politiken.dk

Resultatene fra undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Atherosclerosis.

– Ingen betydning for nordmenns matvaner

Janneche Skåre

Janneche Skåre, professor og faggruppeleder i Vitenskapskomiteen for mattrygghet og forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet.

Foto: FOTO: Vitenskapskomiteen for mattrygghet

Forskergruppen fra Aalborg Universitetshospital har tatt blodprøver av 535 grønlendere i aldersgruppen 50–69 år, med økt risiko for blodpropper i hjertet. Forskerne har målt to markører for inflammasjon samt analysert grønlendernes matvaner.

Undersøkelsen viste at grønlendere som spiser tradisjonell grønlandsk kost som fisk, sel og hval har markant mer inflammasjon i kroppen sammenlignet med dem som primært spiste importerte matvarer. Janneche Skåre, professor og faggruppeleder i Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VMK) og forskningsdirektør ved Veterinærinstituttet, råder nordmenn til å fortsette å spise fisk to til tre ganger i uken, på tross av de nye forskningsresultatene.

– Det er en interessant undersøkelse, men den gir absolutt ikke grunnlag for å generalisere at høyt fiskekonsum er uheldig. Foreløpig er det derfor ingen grunn til at nordmenn ikke skal følge kostholdsrådene som myndighetene har gitt om fiskespising. Fisk, inklusiv fet fisk, er fortsatt viktig og god ernæring. Det er faktisk spekulativt å si at fisken kan være årsak til blodpropp, sier hun, til NRK.no.

Les også:

Forsker: – Spis enda mer oppdrettslaks

Ber fiskeriministeren svare om oppdrettslaks

– Ingen klar årsakssammenheng

Livar Frøyland

Livar Frøyland, forskningsdirektør ved Nifes.

Foto: Privat

Livar Frøyland er forskningsdirektør ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes). Han synes det er spennende med studier med nye funn, men mener at det ikke kan trekkes en klar årsakssammenheng mellom inntak av fisk og økt risiko for blodpropp.

– De har ikke studert fisk, men tradisjonell grønlandsk kost som hovedsakelig er basert på sel og hval. Min spekulasjon er at inflammasjon i blodet hos grønlenderne kan henge sammen med forurensning, særlig fra spekket, sier Livar Frøyland, til NRK.no.

– Studien gir ikke noe grunnlag for å si at fet fisk alene kan gi økt risiko for blodpropp, fordi den ikke har sett på fisk spesielt, og den har heller ikke undersøkt fettsyresammensetning og miljøgiftnivå hos inuittene. Det er vel kjent at sjøpattedyr har høye nivåer av miljøgifter som kan være vel så viktige faktorer for økt inflammasjon hos grønlenderne, legger Janneche Skåre til.

Les også:

Nye russiske anklager mot norsk fisk

Er det nå så sikkert?

– Vi kan ikke bestemt utelukke at inflammasjon skyldes forurensning i fiskene, sier Stig Andersen til politiken.dk

Men hvorfor drar forskergruppen så sikre konklusjoner, når de ennå ikke har sjekket om grønlenderens hjertesykdommer skyldes forurensning i fiskene eller annet?

– Det jeg drar konklusjoner om er hvor sikre vi er i forhold til de funn vi har laget i vår undersøkelse. Og der er vi veldig sikre, for vi har kikket etter to typer inflammasjon. Det er et spørsmål om statistisk sikkerhet. Det her er høysignifikant og helt markant. Men om inflammasjonen skyldes en ekstern validitet utenfor undersøkelsen kan jeg ikke vite, sier Stig Andersen til politiken.dk

Forskerne vil derfor undersøke om inflammasjon i blodet hos grønlenderne kan henge sammen med noe helt annet, for eksempel forurensning i sjømaten.

– Kostråd bør revurderes

Fisk

Spis fisk to til tre ganger ukentlig, er Helsedirektoratets kostholdsråd.

Foto: Sunniva Bærug

Forskerne bak undersøkelsen mener at kostrådene om fisk skal revurderes.

– Det er laget et hav av undersøkelser gjennom årene om fiskeoljens forebyggende virkning på blodpropper i hjertet. Men ingen av dem har slått det helt fast at omega-3-fettsyrer beskytter mot hjertekarsykdom. Kanskje det er en skrøne, sier Stig Andersen til politiken.dk

Livar Frøland er enig i at det er gjort mange undersøkelser på fiskeolje, og ikke like mange undersøkelser på fisk som mat. Han påpeker likevel at det er flere andre positive helseeffekter ved å spise fisk.

– Fisk er gode kilder til omega 3- fettsyrer og vitamin D, to stoffer med en rekke gode helseeffekter. I tillegg er det viktig å spise variert, der fisken absolutt blir anbefalt.

NRK.no kontaktet også Helsedirektoratet, men de ville ikke kommentere denne studien.

– Helsedirektoratet kommenterer ikke enkeltstudier, og baserer våre kostråd på oppsummert kunnskap, sier Arnhild Haga Rimestad, seniorrådgiver ved Helsedirektoratet, til NRK.no.

Les også:

Nå kan du tjene penger på å rapportere om merket fisk

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)