NRK Meny
Normal

- Et stort forbilde for kreftpasienter

- Hun forsto ikke selv hvor engasjerende hun var for andre, sier Bjørn Dæhlie om Grete Waitz. Hun kjempet kreftsaken lenge før hun selv begynte kampen mot sykdommen.

Grete Waitz og Bjørn Dæhlie sto sammen bak kampanjen "Aktiv mot kreft".

Grete sto for alt som var ekte, sier Bjørn Dæhlie. Han er ambassadør for Grete Waitz' stiftelse Aktiv mot kreft.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Grete Waitz og Fred Lebow, mannen bak New York Marathon, springer sammen i 1992.

Grete Waitz og Fred Lebow i 1992.

Foto: ALEX BRANDON / Ap

I 1992 løp Grete Waitz New York Marathon hånd i hånd med Fred Lebow, mannen som grunnla løpet og som nå var dødssyk av kreft.

Gjennom mange år satte Grete Waitz fokus på kreftsaken i USA, også før hun selv i 1995 sto åpent fram og fortalte om sin egen sykdom.

- Hun var en stor motivator for å få alle i aktivitet, ut fra det nivået man selv er på. Og hun har gjort en stor innsats for kreftsaken, både nasjonalt og globalt, sier Astrid Bismo i Kreftforeningen til NRK.no.

Aktiv mot kreft

I stiftelsen Aktiv mot kreft er de ansatte preget av nyheten om Grete Waitz' død.

- Vi er forferdelig triste, samtidig som vi er enormt takknemlige, glade og stolte over den innsatsen hun har gjort i snart fire år gjennom denne stiftelsen, sier daglig leder Helle Aanesen til NRK.no.

Allerede da Aktiv mot kreft ble stiftet var Grete Waitz klar over at sykdommen hennes ville få et dødelig utfall.

Grete Waitz og Helle Aanesen

Sammen stiftet Helle Aanesen og Grete Waitz Aktiv mot kreft i 2007.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Hun hadde en så uegosentrisk væremåte, og ville hjelpe andre fremfor å snakke om sin egen sykdom, forteller Aanesen.

Gjennom flere år har stiftelsen samlet inn penger og satt fokus på viktigheten av fysisk aktivitet også når man er kreftsyk.

Rakk å overlevere PET-scanner

Den 14. februar i år var Grete Waitz med på å overlevere en PET-scanner til kreftavdelingen på Ullevål - etter lang tids pengeinnsamling.

- Jeg er så glad for at hun fikk være med på det. PET-scanneren har vært et stort og viktig mål for oss, med en prislapp på 33,5 millioner kroner, sier Aanesen.

I løpet av få år har stiftelsen også, med Grete Waitz i spissen, bygget aktivitetsrom for kreftpasienter på flere sykehus, og enda flere er underveis.

- Hun sto for alt som var ekte

Bjørn Dæhlie

Grete Waitz har vært et stort forbilde for Bjørn Dæhlie, både som toppidrettsutøver og menneske.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Bjørn Dæhlie har siden starten vært en av støttespillerne til Aktiv mot kreft, og husker godt at Grete Waitz ikke hadde så stor tro på sin egen rolle som forbilde i starten.

- Hun var veldig usikker på om hennes navn ville engasjere noen, og jeg måtte fortelle henne at det jo ikke finnes andre i Norge som kunne gjøre det bedre. Det var overraskende for henne, for sånn var hun. Hun satte ikke seg selv så høyt, forteller Dæhlie til NRK.no.

Siden har han sett mange enkeltpersoner forandre livsstil totalt etter samtaler med henne og etter opplegg fra Aktiv mot kreft.

- Jeg har sett hvor engasjerende hun har vært, og jeg er kjempeimponert. Aktiv mot kreft har blitt så stort nettopp fordi det har vært Grete, sier han videre.

Som ung idrettsutøver var Grete Waitz et stort forbilde for Dæhlie, spesielt måten hun håndterte rollen sin på.

- Som toppidrettsutøver er det også mange valg du skal gjøre, blant annet hva du skal markedsføre. Grete gikk aldri på akkord med hva hun selv trodde på, hun reklamerte aldri for et eller annet dumt bare for å tjene penger. Hun sto for noe ekte, og kanskje var det en av grunnene til at folk hadde så stor respekt for henne, sier Dæhlie.

Stilte opp uansett vær

Ingvild Helljesen

Ingvild Helljesen møtte Grete Waitz flere ganger i forbindelse med Birkebeinerrittet.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

NRKs Ingvild Helljesen har møtt Grete Waitz i forbindelse med Birkebeinerrittet gjennom mange år, og er svært imponert over hvordan hun har stått på for en viktig sak.

- Grete har alltid stilt opp på stand, uansett vær og vind, selv om hun har vært svært syk. Jeg har beundret henne enormt for den jernviljen og engasjementet hun har vist, sier Helljesen til NRK.no.

- Hun var beskjeden på egne vegne, men var tilstede og frontet kampen mot kreft i det stille, fortsetter hun.

Aktiv mot kreft har et samarbeid med flere idrettsarrangementer, deriblant New York Marathon, Oslo Marathon og birkebeiner-arrangementene. Stiftelsen disponerer et antall startnumre og selger dem litt dyrere enn vanlig pris. Det meste av startavgiften går til kreftsaken.

- Slik samler de både inn penger og skaper oppmerksomhet rundt saken. Jeg vet at Grete la vekt på hvor viktig fysisk aktivitet er både i forhold til å kunne møte behandlingen bedre, for den psykiske helsen til kreftpasienter - og for å skape pusterom i en tøff hverdag, avslutter hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.